Radio - Alarm

Gra muzyka
grv
Posty: 68
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Radio - Alarm

Post autor: grv »

Od dwóch dni na wyświetlaczu radia pojawia mi się napis "ALARM". Tylko na jednej stacji - Chillizet 93,6
Wszystkie opcje mam wyłączone:
AF switching: off
Traffic info: off
Regional mode: off

Co to może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 182000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: karollino »

RDS Ci sie zawiesil. Niech mnie elektronicy poprawia jesli to nie mozliwe, ale ja mialem dokladnie to samo. Na czestotliwosci ZETki radio zapamietalo sobie jakis komunikat (chyba fragment tytulu jakiegos kawalka) i przez kilka dni z uporem go wyswietlalo. Nie mialo znaczenia ze zmieniam stacje (P1 - P6), zakres (AM, LW, FM1 - 3), czy zrodlo dzwieku. Zawsze jak wracalem do ZET, to lecialo to samo. Co wiecej, nawet jak ponownie zapamietalem czestotliwosc dla ZETki to komunikat nadal sie wyswietlal. Olalem sprawe i po czasie mu przeszlo.

Jak Ci przeszkadza, to zaczalbym od wypiecia aku i odpowiedzi na pytanie: nie jest on za slaby? To glowna przyczyna wiekszosci wariactw Liny ;)
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
grv
Posty: 68
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv »

Akumulator świeży, a RDS zawsze miałem wyłączony (jeśli można tak powiedzieć, gdy opcje, które podałem powyżej były zawsze na OFF).
Zbytnio nie przeszkadza, tylko aby przełączyć stację to muszę przycisnąć jakiś przycisk dwa razy. Po naciśnięciu jakiegoś przycisku znika, ale gdy wrócę na tą stację to znowu to samo.
Poczekam kilka dni, jeśli nie zniknie to odepnę akumulator.
W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5006
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 378 razy
Otrzymał podziękowań: 609 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: smak56 »

Radio ma podtrzymanie pamięci. Odepnij akumulator przynajmniej na 10 minut i ponownie podłącz. Pamiętaj o kolejności rozłączania i podłączania akumulatora. Powinno pomóc.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 182000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: karollino »

No to masz identycznie jak ja mialem (lacznie z nastawami RDSu). Poza jednym szczegolem - nie musialem dwa razy klikac by przelaczyc stacje. To chyba pierwszy taki przypadek na forum.

Wroze ze u Ciebie byl jakis spadek napiecia i radyjko zwariowalo ;). Nasze Linki (i radyjka) przy odstepstwach od nominalnego napiecia potrafia platac dziwne figle. Kolega smak56 (o ile dobrze pamietam) mial taki przypadek ze jego radyjko jako jedyne mialo mozliwosc opoznionego wylaczenia po 60 minutach (standardowo jest to 20 :) )
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5006
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 378 razy
Otrzymał podziękowań: 609 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: smak56 »

karollino pisze: 26 maja 2019, 10:58 Kolega smak56 (o ile dobrze pamietam) mial taki przypadek ze jego radyjko jako jedyne mialo mozliwosc opoznionego wylaczenia po 60 minutach (standardowo jest to 20 :) )
Dobrze pamiętasz i tak jest do dziś. Było 20 min a jest 60. Co się wtedy wydarzyło? (UFO?)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2023
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował;: 271 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: leszek1234 »

Wczoraj w trasie miałem dokładnie taki sam komunikat tzn. ALARM na jednej ze stacji (nie wiem, na której, bo wyszukanej "z palca"). Myślę, że z Twoim radiem jest wszystko OK.
grv
Posty: 68
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv »

Poczekam jeszcze jakiś czas, jeśli samo nie zniknie to wtedy odepnę akumulator.
grv
Posty: 68
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv »

Samo zniknęło:) Tylko dziwna sytuacja miała miejsce... Stacja z "alarmem" była zapisana pod 4 i jak przełączałem stację z kierownicy do przodu to 5 i 6 omijało i wskakiwała po 4 stacji stacja nr 1, ale jak przełączałem do tyłu to szło po kolei, bez omijania stacji nr 6 i 5. Zapisałem ponownie tą trefną stację pod 4 i już wszystko wróciło do normy:)
ODPOWIEDZ