Pytanie o radio fabryczne

Gra muzyka
Jarosuaf
Nowy
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2018, 15:09
Przebieg: 95000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sztum/Malbork/Kwidzyn

Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Jarosuaf »

Szukałem we wszystkich tematach, ale informacji nie znalazłem, zatem:

Jak zachowa się działające radio fabryczne (Blaupunkt z CD, z CANem) z Linei, po podłączeniu go np. na stole tylko do zasilania +12V?
Czy na wyświetlaczu cokolwiek się wyświetli? Jakiś komunikat o kodzie lub CANie? Czy wyświetlacz w ogóle się podświetli?

Moje fabryczne radio "zgasło" w trakcie używania podczas jazdy, jest ciemne i nic nie reaguje, nie działa. Nie wiem czy to coś z nim czy może CAN nie wysyła sygnałów/kodu do obudzenia go. Napięcie +12V we wtyczce mam.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6783
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 847 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: mwas »

Radio powinno się odpalić, a przynajmniej wyświetlić cokolwiek na wyświetlaczu. Twoje radio nie reaguje w ogóle na nic ? Nawet podświetlenie przycisków się nie włącza ? Dźwięku również brak ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Jarosuaf
Nowy
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2018, 15:09
Przebieg: 95000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sztum/Malbork/Kwidzyn

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Jarosuaf »

Dokładnie, po podaniu zasilania jest ciemne i martwe, nic nie gra.
Czyli padło raczej coś w nim, a nie w instalacji auta.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6783
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 847 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: mwas »

Raczej coś w samym radiu i to zapewne coś w układzie zasilania :ink Warto byłoby je otworzyć i zerknąć, ale tutaj wymagane już nieco wiedzy o elektronice :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1781
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował: 311 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: zibi186 »

Panowie , moim zdaniem w pierwszej kolejności bezpieczniki 😃 nie pamiętam. juz czy u nas też, ale często występuje też bezpiecznik przy kostce z tyłu radia . jeśli one będą ok sprawdził bym napięcie zasilające i podtrzymujące oraz przewód masowy w kostce zasilania . tak myślę 😃
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2044
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 190000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: leszek1234 »

Właśnie, czy jest minus (napisałeś tylko, że jest +12V).
Kornel
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2018, 18:02
Przebieg: 0
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2009

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Kornel »

to raczej bezpiecznik
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 182000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: karollino »

Tak zibi radio jest zabezpieczone dwoma bezpiecznikami: 10A bezpośrednio przy radiu (niestety trzeba wytargać radio żeby go sprawdzić) i drugi (nie pamiętam amperażu) w skrzynce przy lewym kolanie kierowcy. Mi jak się zrobiło zwarcie to poszły oba.

BTW: widać zmianę pokoleniową i dużo Linek trafiło do nowych właścicieli. Niestety, Ci wpadają pod radę na forum jak po ogien i zachowują się gorzej jak w domu publicznym po pijaku. Nawet napiwku nie zostawią za przysługę, o "dziękuję" szkoda gadać...
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
ODPOWIEDZ