Rozbudowa car-audio

Gra muzyka
jarop
klubowicz
klubowicz
Posty: 78
Rejestracja: 24 wrz 2013, 10:37
Przebieg: 133500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: jarop »

Witam
Zrobiłem tak jak mi poradziliście. Obyło się bez zdejmowania tapicerki drzwi. Po zsunięciu gumowej osłony od razu zauważyłem przerwany żółty kabel od głośnika. Zdjąłem trochę izolacji i skręciłem oba końce. Potem jeszcze wszystko potraktowałem taśmą izolacyjną. Dzięki za wszystko.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3701
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Podziękował;: 106 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: cichy »

smak56 i jeszcze to w bagażniku i komplet :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5006
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 378 razy
Otrzymał podziękowań: 609 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 »

jarop; byłoby lepiej gdybyś zlutował, ale prowizorki często długo wytrzymują :lacha . Najważniejsze, że gra. :ok)

Ja natomiast wytłumiłem jedne tylne drzwi. Na drugie nie starczyło czasu. Nie może być normalnie. Zawsze musi się coś s........ć! :zły
Tym razem oderwała się listwa, na której wisi boczek na podszybiu, i po której przesuwa się szyba. No normalnie ręce opadają .......... .
Mała lutownica i panaceum na wszystko Michała (emmer-a) czyli klej na gorąco i jakoś poszło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Posty: 3716
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 91000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 354 razy
Otrzymał podziękowań: 187 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Rafcio »

Stefan, dobrze że nie lutował bo to guzik daje. Mi jak w zeszłym roku urwał sie przewód od ogrzewania lusterka też lutowałem i co starczyło na jakiś miesiąc i znowu du.a. Elektryk założył konektorki na przewód urwany z obu stron i pare dni temu jak tak lało włączyłem i .................. działa!
Czyli to jest lepsze rozwiązanie niż lutowanie :smak
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5006
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 378 razy
Otrzymał podziękowań: 609 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 »

Czyli sposób nieważny, ważne że skuteczny! :ok)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Posty: 6029
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: emmer »

plastik na gorąco to jak szara taśma. mozna naprawić wahadłowiec :)
Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 113
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 74000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu »

witam,
pozwolę sobie jeszcze zapytać o głośniki Blaupunkt CX 170
czy ktoś ma jakieś zdanie / słuchał / spotkał się z opinią:

Kod: Zaznacz cały

http://www.blaupunkt.com/en/nc/products/car-multimedia/loudspeakers/products/single/5415/
w zasadzie nic nie znalazłem w sieci,
czy jest szansa, że poprawnie zagrają z radiem fabrycznym bez wzmacniacza ?
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic »

Dokładnie - zagrają poprawnie, czyli deko lepiej od fabryki. Od 1-10 daję im 2,5 pkt. Na pewno nie dał bym tyle kasy za nie, nie są tego warte.
Za ten post autor helletic otrzymał podziękowanie:
stachu (21 maja 2014, 17:52)
Ocena: 5%
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 113
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 74000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu »

helletic dzieki !
trafia mi się trochę wolnego czasu, planuje wyciszyć sobie przednie drzwi, manuale na forum super, wiec powinno się udać,
przy okazji może wymienić głośniki, są opinie, że jest lepiej,
problem w tym, że nie planuje instalacji wzmacniacza, znalazłem na forum, że do fabrycznego głośniki ok. 50W,
polecane SinusLive mają chyba 100 ? czy fabryczne radio da rade ?
były pozytywne opinie o JBL CS-6C, niespecjalnie podoba mi się w nich "zwrotnica" (lub to coś co ją udaje),
no i tak sobie czytam :-)
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic »

A czy planujesz przenieść wysokie tony na słupek? Bo jeżeli nie, to stosowanie zwrotnicy mija się z celem. Przez chore umiejscowienie fabrycznych cykaczy, mamy mocno ograniczony ich odsłuch. Zwrotnica dodatkowo jeszcze obetnie wysokie tony z mid-basów i będzie po ptokach.

Wzmacniacz może być słabszy o połowę od RMS głośnika, tu się o to nie martw :ink. Gorzej w drugą stronę, gdy moc wzmacniacza przewyższa mocno RMS głośnika, wtedy jest dym...z głośnika. Moim zdaniem idealnym zestawem dla Ciebie , był by zestaw µ-Dimension EL Comp 6.
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-5 ... 52327.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nowe jednak trochę kosztują...dodtakowo koleś się pomylił i wystawił "szóstki" jako Comp 5.
http://elektrodor.pl/pl/u-dimension-el-comp-6.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
stachu
klubowicz
klubowicz
Posty: 113
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 74000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: stachu »

helletic Dzięki za pomysł.
Przeniesienie wysokich na słupki możliwe.
Czy problem wysokich wynika tylko z kierunku czy również z wysokości umiejscowienia ?
Czy w fabrycznej instalacji jest zwrotnica, czy tylko jakiś "kondensator" ?
Czy jest sens wymienić tylko "niskie" a zostawić fabryczne gwizdki (ktoś tak opisywał na forum)
Sory za ilość pytań, uczę się :-) Podobno nigdy nie jest za poźno ;-)
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Tomek »

Problem wysokich, to i kierunek, i wysokość umiejscowienia.
W fabrycznej instalacji jest tylko kondensatorek wbudowany w głośnik wysokotonowy.
Według mnie sens ma wyrzucenie wszystkiego, i kupno całego zestawu odseparowanego, z wooferami, tweeterami, i zwrotnicami.
A może zestaw Powerbass, taki jak smak56 zamontował???
Wydaje mi się że to taki złoty środek mógłby być, i o niebo lepszy od Blaupunktów.
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: helletic »

Jeżeli wstawiasz cyki w słupki, to jak najbardziej wymiana fabrycznych na lepsze.

PB jest tym złotym środkiem. Jednak różnica w odsłuchu porównując PB vs u-Dimension, to jak 4:7.
Wybór należy do kupującego :ink
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5006
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 378 razy
Otrzymał podziękowań: 609 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: smak56 »

Tomek pisze:Problem wysokich, to i kierunek, i wysokość umiejscowienia. W fabrycznej instalacji jest tylko kondensatorek wbudowany w głośnik wysokotonowy. Według mnie sens ma wyrzucenie wszystkiego, i kupno całego zestawu odseparowanego
Nie wiem co na to powie Jarek, ale ja wstrzymałbym się z tym wyrzucaniem wszystkiego. Dzisiaj wygłuszałem ostatnie drzwi (lewy tył) i przyszedł mi do głowy pomysł podłączenia twitera (oryginalnego) do tylnego głośnika. Odsłuch na tylnej kanapie poprawił się - i to bardzo. Mile wpadają też w ucho wyższe tony z tyłu, siedząc na przednich fotalach. Jednak nie zostawiłem tego podłączenia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie zakładam wzmacniacza i subwofera, a podłączenie jak wyżej, zabiera niskie tony, a w fabrycznym radiu nie ma już czym obniżyć. Jedyny drobny problem przy ewentualnym montażu to nawiercenie około 50 otworków, wiertełkiem 0.5 mm w maskownicy . Na :foto cykacz przystawiony w ewentualne miejsce (mocowanie na Michała :ryczy )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Re: Rozbudowa car-audio

Post autor: Tomek »

Strasznie mi opornie idzie z tym moim audio w czarnuli :smak
Nie ma się zupełnie kiedy za to zabrać, i wszystko naprawdę małymi kroczkami...
Ale ostatnio udało mi się przymocować wzmacniacz, w nogach pasażera, pod schowkiem.
Wykonałem misterną konstrukcję z aluminiowych ceowników, no i nawet nieźle wyszło.
A, tylko wzmacniacz przymocowany, nie oznacza wzmacniacza podłączonego... na razie se tam wisi.

Mało czasu na dłubanie, dlatego mam koncepcję, żeby radyjko zabrać na Zlot, to się może w przerwie między browarkami uda je zamienić z fabrycznym.
Paru chętnych pomocników też się na pewno znajdzie :zlośnik :pivo
ODPOWIEDZ