podmiana radia

Gra muzyka
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: mwas »

Sprawdziłem co nieco i chyba już kiedyś gdzieś na forum to poruszałem :ink Wygląda to tak: do Linei przewidziana jest ramka o numerze, który podałeś, czyli 735411040. Tylko że... ta ramka przewidziana jest do wersji Active, które wypuszczane były standardowo bez fabrycznego radia, tylko właśnie z tą ramką. Z tego co kojarzę, to w wersji Active konsola środkowa była w kolorze czarnym i zapewne ta ramka również taka jest. Tobie po VINie nie wskazuje tej ramki, bo masz pewnie wersję Dynamic, która w standardzie miała fabryczne radio, i to wskazuje ePER - tylko radio, bez ramki. W Dynamic'ach konsola środkowa była już w kolorze srebrnym, czy - jak kto woli - antracyt :ink
W ePERze jest jeszcze wersja z kierownicą po prawej stronie. Są to auta wypuszczane na rynek indyjski i tam są ramki do radia przewidziane zarówno do wersji Active jak i Dynamic, tyle że... obydwie różnią się kompletnie numerami fabrycznymi i teraz pytanie pierwsze - jak to wyglądało kolorystycznie w Indiach i pytanie drugie - czy ASO jest w stanie ściągnąć część, która jest przeznaczona na rynek indyjski :pomysli Kiedyś o to pytałem u siebie i niestety, ale u mnie jest z tym problem :oj
Natomiast - ta ramka do Linei, jak się ją wyszuka po numerze części w ePERze, to jest wskazanie, że jest również stosowana w Grande Punto :luzak A jeśli tak, to oznacza, że każda ramka od Grande Punto będzie pasowała do Linei :luzak W ePERze tych ramek do GP jest od groma, w zależności od wersji wyposażenia. Należałoby więc teraz tylko ustalić, która wersja wyposażeniowa Grande Punto miała ten sam kolor konsoli, co Linea Dynamic i... zamówić tą ramkę od tej właśnie wersji Grande Punto :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

Masz całkowitą rację, tyle, że na to nie potrafią mi odpowiedzieć nawet w FCA, gdyż pytałem ich o to mailowo. Odpisali jakieś bzdury, ale ktoś tam się podpisał i nawet numer podał - gdy z nim rozmawiałem, wg niego niestety nie są w stanie określić jak się mają kolory włoskiego Grande i tureckiej Linei... Antracyt nie występuje, ale zgodzili się wysłać do dealera z opcją zwrotu ramkę grafit, która wyglądała na najbliższą tej mojej wersji - jak będzie w rzeczywistości sprawdzimy w piątek gdy przyjedzie :P
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: podmiana radia

Post autor: helletic »

Podjedź do któregoś warsztatu zajmującego się montażem car-audio. Powinni mieć ramki od GP na stanie. A jak nie, to Ci dobiorą. Jeśli masz antracyt, jak u mnie, to mogę skołować dla Ciebie ramkę. Kiedyś jeździłem z niefabrycznym radiem i takową ramkę posiadałem :ink
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

Ale mówisz o zamienniku, tym montowanym na wcisk? Bo coś takiego to już mam, ale raz, że kolor też jest nieco inny, a dwa - przerobiłem już trzy egzemplarze i żadna nie pasuje "idealnie", zawsze gdzieś coś odstaje... Chyba, że mówimy o oryginale antracytowym, to bierę od razu! :brawo
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: podmiana radia

Post autor: helletic »

Oryginalny zamiennik :zlośnik . Dawno to było, nie pamiętam, czy to było przykręcane, czy na wcisk. W każdym bądź razie nic nie odstawało, a nawet odcień pasował idealnie. Pierwsze z brzegu zdjęcie, w/g mnie wyglądało dobrze.
pierwsza zmiana radia na Pioneer DEH-1920R 2.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

Ale masz to ciągle w aucie zamontowane? Bo jeśli nie, to poprosiłbym o zdjęcia z tyłu i z boku :foto
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: podmiana radia

Post autor: helletic »

Nie. Wróciłem do fabrycznego radia, gdyż "podmiankowe" nie bardzo pasowało mi do całości. Poza tym miałem okrojoną funkcję w postaci wyświetlania radia na multiwyświetlaczu, nie te podświetlenie i takie tam. Do samej ramki nie miałem absolutnie żadnych zastrzeżeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

Chodziło mi o zdjęcie ramki od tyłu :zlośnik
skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 1284
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Podziękował;: 442 razy
Otrzymał podziękowań: 128 razy

Re: podmiana radia

Post autor: skory85 »

temp pisze: 19 kwie 2018, 20:12 Chodziło mi o zdjęcie ramki od tyłu :zlośnik
Nie marudz :lacha przynajmniej już wiesz co cię czeka :jazda
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2704
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował;: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: podmiana radia

Post autor: helletic »

temp pisze: 19 kwie 2018, 20:12 Chodziło mi o zdjęcie ramki od tyłu :zlośnik
Nie ma panic
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

Z pomocą FCA i lokalnego dealera udało się w końcu ściągnąć testową ramkę i mamy pełen sukces, więc niniejszym ogłaszam: do Linei z antracytowym wnętrzem idealnie pasuje ramka od Grande Punto o nr katalogowym 735416283 :brawo
Za ten post autor temp otrzymał podziękowania (total 6):
Tomek (28 kwie 2018, 21:50) • zibi186 (28 kwie 2018, 21:51) • Sebek (28 kwie 2018, 23:26) • mwas (29 kwie 2018, 1:24) • skory85 (29 kwie 2018, 13:36) • Kuzyn_z_Sosnowca (29 kwie 2018, 15:50)
Ocena: 27%
DaRiuSz
klubowicz
klubowicz
Posty: 83
Rejestracja: 24 sty 2014, 21:59
Przebieg: 118200
Silnik: 1.4 8V+lpg
Rocznik: 2009
Lokalizacja: TSA
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: podmiana radia

Post autor: DaRiuSz »

Dzień dobry, jak koledzy podłączali radio niefabryczne w lince? Radio działa tylko jak od strony radia zewrę dwa przewody żółty z czerwonym i zostaną połączone przez kostkę iso z instalacją auta kabel koloru zielonoczerwony, wówczas radio działa bez kluczyka. Natomiast interesowało by mnie połączenie by radio działało tylko po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Czytałem na necie że jest to niemożliwe z uwagi na szynę can.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: mwas »

Wszystko jest możliwe :ink Ale... najpierw, dla pewności, napisz, jaką wersję wyposażenia auta posiadasz ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
DaRiuSz
klubowicz
klubowicz
Posty: 83
Rejestracja: 24 sty 2014, 21:59
Przebieg: 118200
Silnik: 1.4 8V+lpg
Rocznik: 2009
Lokalizacja: TSA
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: podmiana radia

Post autor: DaRiuSz »

Wersja dynamic, fabryczne radio.
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: podmiana radia

Post autor: temp »

A dlaczego ta wersja Ci nie odpowiada? Dziś za 350 zł kupujesz radio Pioneera z BT, masz od razu zestaw głośnomówiący, tyle że wtedy nie warto po kluczyku zasilać, bo jak się zapomnisz i wyłączysz silnik w czasie rozmowy to ta rozmowa Ci się nagle przełączy na telefon. Do tego mogę Ci napisać co kupić, by działało sterowanie z kiery i cycuś glancuś :brawo
ODPOWIEDZ