Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Gra muzyka
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

W najgorszym wypadku zrobię "pociągnę" nowe kabelki do tylnych głośników...... i chyba tak się to zakończy :(
Pozdrawiam. Adam.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: darkkam »

A kable do głośników nie idą czasem w tym elastycznym połączeniu miedzy karoserią a drzwiami (podobny problem z klapą bagażnika) może się ułamały?
Jakoś nie pasuje mi aby dwa głośniki naraz padły :zmieszany.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

Mnie też to dziwne się wydało.
Dlatego sprawdziłem czy w ogóle wychodzi sygnał na tylne głośniki z radia ( mogła paść jakaś tam końcówka mocy ?), zastanawiam się czy ta wiązka gdzieś tam w czeluściach kokpitu za kostką nie ma jakiegoś rozgałęzienia ( jakiejś kolejnej kostki ) ? Może tam coś się uwaliło ?
Strzelam na oślep, bo nie posiadam ciepłego garażu, żeby coś tam poszukać, ani nie mam dostępu do materiałów, jak przebiega instalacja głośnikowa :(
Pozdrawiam. Adam.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: darkkam »

Schemat w/g eLearn. Kolory kabli: lewy: pomarańczowy, czarno-pomarańczowy, prawy: zielony, czarno-zielony. Na połączeniu w drzwiach gniazdo-wtyczka piny C8 i A1 dotyczy lewej i prawej strony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6783
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 847 razy
Kontakt:

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: mwas »

adamson, a nie grzebałeś ostatnio coś przy aucie ? :pomysli Jeśli wierzyć temu schematowi (darkam, ubiegłeś mnie, właśnie miałem wklejać ten schemat :lacha), to wiązka radiowa idzie w całości gdzieś pod drzwiami kierowcy i tam się rozdziela na tylne drzwi oraz prawą stronę :pomysli Może tak się niefortunnie stało, że przypadkowo uszkodziłeś gdzieś wiązkę i akurat trafiło na te nieszczęsne głośniki ? :pomysli Ja pierwsze co bym zrobił, to sprawdził które żyły nie "dają" sygnału, czyli miernik do ręki i sprawdzamy, bo mnie np zastanawia czy to przewód sygnałowy, czy z masą (czyli + czy -) ? A może obydwa ? Z tego co widzę, to jedyne wtyczki jakie są po drodze od radia do głośnika to ta przy radiu, następna przy drzwiach a kolejna już przy samym głośniku :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

Hmm, ostatnio co było grzebane to naprawa przerwanych przewodów w przelotce do drzwi kierowcy, robił to elektryk mechanik i to było już jakiś czas temu, całkiem możliwe, że to od tego czasu już szwankuje, a ja dopiero teraz zwróciłem na to uwagę?
Jest możliwe, że ta naprawa zepsuła odsłuch tylnych głośników ???
Pozdrawiam. Adam.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: darkkam »

Schematy do pobrania instalacji audio >>> https://dysk.wp.pl/public/a629bf21c71e6 ... /radio.pdf
mwas pisze:(darkam, ubiegłeś mnie, właśnie miałem wklejać ten schemat :lacha)
:pivo
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6783
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 847 razy
Kontakt:

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: mwas »

Tak, jest to możliwe, pytanie na czym dokładnie polegała naprawa tego elektryka, ale wg schematu wychodzi, że wiązka od radia przechodzi właśnie najpierw koło przednich drzwi a potem idzie pod progiem tych drzwi do tyłu, więc może sensownym byłoby dogrzebać się od wewnątrz do wiązki właśnie tam przy przednich, lewych drzwiach ? :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: darkkam »

Zastanawia mnie jeden element D020 czy to nie jest połączenie wiązki tylnej z przednią (dobrze to widać na tym rysunku w prawej górnej części) a wygląda to na gniazdo/wtyk) schowane pod wykładziną na lewym nadkolu :pomysli .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

Też tak sobie pomyślałem.
Elektryk tylko przy otwartych drzwiach przedłużał i lutował przerwane kabelki w wiązce, nic innego nie demontował.
Pozdrawiam. Adam.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 457
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: darkkam »

Jeszcze taki rysunek znalazłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6783
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 847 razy
Kontakt:

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: mwas »

darkkam, masz rację, umknęła mi ta złączka :oj I to może być główny podejrzany, może być rozpięta albo nie mieć styku :pomysli Inne opcje również są możliwe, ale ta wydaje się najbardziej rozsądna :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

Dzięki, Panowie ! :pivo . Oby to było to. Na Was zawsze można liczyć :brawo .
Jutro tam zajrzę i dam znać, co i jak :pomysli .
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Posty: 6030
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: emmer »

Mozy byc tak ze p minus jest "zmostkowany" i wystarczyło ze stało sie cos z jednym przewodem i dwa głośniki nie grają
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Fabryczne radio (ver. bez MP3)

Post autor: adamson »

A wie ktoś może jak zdemontować uchwyt otwierania maski ?
Bez tego ani rusz żeby ściągnąć plastik przy nadkolu, ta złączka jest dość głęboko schowana :( .
Pozdrawiam. Adam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
ODPOWIEDZ