AUX USB w Dynamicu.

Gra muzyka
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6684
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Tomek »

RoboBat pisze: 28 lut 2019, 18:02 Szukam ładowarki pod zapalniczkę która nie będzie powodowała szumów i utraty zasięgu podczas słuchania radia FM. Mam dwie tanie po 12 zł i obie kłócą się z radiem. Ktoś coś?
Wczoraj wieczorem na szybko kupiłem w Auchan ładowarkę Qilive bo potrzebowałem do auta które nie ma jeszcze zabudowanej docelowej ładowarki. Dałem za nią 24 zł. Dziś zrobiłem traskę 600 km. Ten Qilive dzielnie ładował telefon mój i żony, nie powodując żadnych zakłóceń.
Dawno temu miałem Griffina i choć miał pasujący pięknie do naszych zapalniczek kształt, to pamiętam że radio mi zakłucał.
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Posty: 624
Rejestracja: 15 wrz 2010, 22:30
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Brzeszcze/Babice
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: alvaro »

@zibi186 do montażu trzeba wyjąć radio żeby podpiąć się pod zmieniarkę? Kupiłem to samo urządzenie co Ty, ono jest zasilane z baterii czy trzeba podpiąć pod zapalniczkę?

Trochę się zakręciłem.... w naszych Lineach trzeba jeszcze dokupić dodatkowy taki kabelek żeby to działało?
https://allegro.pl/oferta/zlacze-aux-in ... o&Myślałem że taki kabelek jest gdzieś z tyłu i tylko wtykam go w końcówkę jack.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1849
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował: 338 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: zibi186 »

alvaro pisze: 10 kwie 2019, 20:00 @zibi186 do montażu trzeba wyjąć radio żeby podpiąć się pod zmieniarkę? Kupiłem to samo urządzenie co Ty, ono jest zasilane z baterii czy trzeba podpiąć pod zapalniczkę?

Trochę się zakręciłem.... w naszych Lineach trzeba jeszcze dokupić dodatkowy taki kabelek żeby to działało?
https://allegro.pl/oferta/zlacze-aux-in ... o&Myślałem że taki kabelek jest gdzieś z tyłu i tylko wtykam go w końcówkę jack.
Tak , dodatkowy kabelek jest potrzebny , wtyczka wchodzi z tylu radia w trójdzielnym , najwyższym polu złącz. Zatem radio trzeba wyciągnąć. Urządzenie ma wbudowany akumulator , ale w aucie zapewne wygodniej jest to podpiąć do zasilania w zapalniczce .
Awatar użytkownika
RoboBat
klubowicz
klubowicz
Posty: 151
Rejestracja: 06 cze 2018, 19:45
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 T-jet vl38 163KM
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ostrowiec św/ W-wa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: RoboBat »

Tomek pisze: 02 mar 2019, 22:04
RoboBat pisze: 28 lut 2019, 18:02 Szukam ładowarki pod zapalniczkę która nie będzie powodowała szumów i utraty zasięgu podczas słuchania radia FM. Mam dwie tanie po 12 zł i obie kłócą się z radiem. Ktoś coś?
Wczoraj wieczorem na szybko kupiłem w Auchan ładowarkę Qilive bo potrzebowałem do auta które nie ma jeszcze zabudowanej docelowej ładowarki. Dałem za nią 24 zł. Dziś zrobiłem traskę 600 km. Ten Qilive dzielnie ładował telefon mój i żony, nie powodując żadnych zakłóceń.
Dawno temu miałem Griffina i choć miał pasujący pięknie do naszych zapalniczek kształt, to pamiętam że radio mi zakłucał.
Dzięki, kupiłem Qilive i jeszcze jedną o dyszkę droższą i obie świetnie się sprawują nie zakłócając radia. Po prostu te tanie chińskie ładowarki poniżej 10 złotych były przyczyną problemów :yellow
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dobra, bo po raz kolejny przejrzałem ten temat i chciałem podsumować, czy dobrze rozumiem.

Jedyne czego potrzebuje to transmisji dźwięku z telefonu do samochodu. Po prostu najłatwiej i najchętniej słucham muzyki ze Spotify.
Jeśli dobrze to sprawdziłem, nie ma u mnie AUX (nie wyświetla się po dwukrotnym naciśnięciu lub przytrzymaniu przycisku CD).
Czy pozostaje mi po prostu zabawa z transmiterami, czy istnieje jakikolwiek sensowny sposób?
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Posty: 1248
Rejestracja: 04 sty 2014, 20:09
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Lokalizacja: SWD
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Sebek »

Emulator, cyfrowa zmieniarka mp3
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6973
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 953 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

Tak jak napisał Sebek - moim skromnym zdaniem tylko i wyłącznie coś, co podłącza się w gniazdo zmieniarki CD w radiu. Nie uznaję żadnych transmiterów FM :red Ja osobiście używam tego -> https://www.lineaklubpolska.pl/viewtopi ... =13&t=2701 I niech nie zmyli tytuł tematu - to urządzenie obsługuję iPhone, iPod, pamięci USB (flash i HDD) oraz ma wbudowaną obsługę Bluetooth, czyli służy jako zestaw głośnomówiący oraz obsługuje protokół A2DP, czyli przesyłanie dźwięku wysokiej jakości poprzez BT :ink I Ciebie ta dokładnie funkcja powinna interesować w przypadku muzyki ze Spotify :ink I potwierdzam - DZIAŁA :luzak
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dzięki. Wstyd, ale trochę mi umknął ten temat do, którego linkujesz. To wiele wyjaśnia i rozwiązuje, chyba większość problemów. Tylko pytanie, wiecie jak to urządzonko się ma do Blue&me?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6973
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 953 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

Ale w jakim sensie pytasz o Blu&Me ? Że masz u siebie i jak to wtedy podłączyć ? Czy to urządzenie w porównaniu do Blu&Me i co ewentualnie lepsze ? :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

mwas pisze: 11 maja 2021, 21:28 Ale w jakim sensie pytasz o Blu&Me ? Że masz u siebie i jak to wtedy podłączyć ? Czy to urządzenie w porównaniu do Blu&Me i co ewentualnie lepsze ? :ink
W sensie, że mam u siebie i czy to się nie gryzie ze sobą jakoś. Faktycznie napisałem jak potłuczony ;)
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6973
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 953 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

No to sprawa się nieco komplikuje, ponieważ w przypadku jakiegokolwiek urządzenia emulującego zmieniarkę CD, musiałbyś całkowicie rozpiąć Blue&Me :oj A to dlatego, że Blue&Me wpina się do radia wykorzystując wszystkie dodatkowe złącza, jakie się w nim znajdują, tj. złącze od zmieniarki CD, złącze AUX i złącze od zestawu głośnomówiącego - cały górny rząd wtyczek w radiu jest zajęty przez Blue&Me. Z tego co się orientuję, to sam moduł Blue&Me chyba nie ma w sobie złącza do podpięcia zmieniarki CD, więc wpięcie urządzenia do modułu Blue&Me nie będzie wchodziło w grę (chyba że się mylę z tym podpięciem zmieniarki do BLue&Me, to niech mnie ktoś poprawi :ink). W tym układzie pozostaje więc jedynie całkowicie rozpięcie modułu i wpięcie zamiast niego tego urządzenia, do którego link podałem. Ale to niestety nie koniec czynności. Aby auto "zapomniało", że posiada Blue&Me niestety nie wystarczy samo jego odpięcie - trzeba niestety podpiąć się z komputerem kabelkiem np. ELM i w programie Multiecuscan wykonać tzw. procedurę osiowania PROXI. Dopiero po tym auto "zapomni", że Blue&Me posiadało. Jeśli się tego nie zrobi, to będzie skutkowało tym, że np. będzie migał licznik przebiegu całkowitego auta i może też coś świrować w radiu. Dodatkowo, aż szkoda pozbywać się fabrycznego Blue&Me :ink
Niestety Blue&Me nie obsługuje transferu audio po protokole A2DP, czyli przez BT :smutny Ale... okazuje się, że można ten system o taką funkcjonalność rozszerzyć ! :banan Myślę, że rozwiązaniem Twojego problemu byłby taki moduł, jak pokazuje pewien hindus na tym filmiku:


Widać na nim, że w Fiacie Grande Punto z Blue&Me wpina on do portu USB moduł o nazwie "Musesonic". I od tego momentu w menu jego Blue&Me pojawia się opcja "BT Audio" :luzak Pozostaje jedynie namierzyć taki moduł i nabyć go metodą kupna :luzak Wydaje mi się również, że to rozwiązanie powinno być tańsze, niż zakup urządzenia Dension, bo za nie trzeba pewnie położyć coś ok 400 PLN :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dzięki, będę w takim razie szukał w tą stronę. Co prawda tego urządzonka z filmiku już nie ma dostępnego, ale zakładam że istnieją zamienniki. Tylko trzeba się pilnować, gość dał 600 rupii (30 złotych), ktoś na alfaholikach kupił za 8zł i nie działa (szok i niedowierzanie!).

Jak zakupię i przetestuję to dam znać (obawiam się, że to może potrwać, bo pewnie najlepszym źródłem będzie Ali).
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2162
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 200000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował: 325 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: leszek1234 »

W komentarzach do tego filmiku jest pytanie o Lineę i odp. autora
"sarabjot singh Nie testowałem go w Linei ... ale to nie zadziała, jeśli twój sprzęt BnM jest urządzeniem generacji 1"
Nie wiem jaką my mamy..
Jufi
klubowicz
klubowicz
Posty: 35
Rejestracja: 04 lip 2019, 8:50
Przebieg: 245000
Silnik: 1.6multijet
Rocznik: 2009
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Jufi »

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1849
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował: 338 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: zibi186 »

Jufi pisze: 25 cze 2021, 18:05 Ja kupiłem taki kabelek i działa
https://allegro.pl/oferta/aux-in-alfa-r ... 7793284062
Działa u wszystkich , którzy mają AUX w radiu 😊
ODPOWIEDZ