AUX USB w Dynamicu.

Gra muzyka
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6683
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Podziękował;: 320 razy
Otrzymał podziękowań: 346 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Tomek »

RoboBat pisze: 28 lut 2019, 18:02 Szukam ładowarki pod zapalniczkę która nie będzie powodowała szumów i utraty zasięgu podczas słuchania radia FM. Mam dwie tanie po 12 zł i obie kłócą się z radiem. Ktoś coś?
Wczoraj wieczorem na szybko kupiłem w Auchan ładowarkę Qilive bo potrzebowałem do auta które nie ma jeszcze zabudowanej docelowej ładowarki. Dałem za nią 24 zł. Dziś zrobiłem traskę 600 km. Ten Qilive dzielnie ładował telefon mój i żony, nie powodując żadnych zakłóceń.
Dawno temu miałem Griffina i choć miał pasujący pięknie do naszych zapalniczek kształt, to pamiętam że radio mi zakłucał.
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Posty: 582
Rejestracja: 15 wrz 2010, 22:30
Przebieg: 176000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Brzeszcze/Babice
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: alvaro »

@zibi186 do montażu trzeba wyjąć radio żeby podpiąć się pod zmieniarkę? Kupiłem to samo urządzenie co Ty, ono jest zasilane z baterii czy trzeba podpiąć pod zapalniczkę?

Trochę się zakręciłem.... w naszych Lineach trzeba jeszcze dokupić dodatkowy taki kabelek żeby to działało?
https://allegro.pl/oferta/zlacze-aux-in ... o&Myślałem że taki kabelek jest gdzieś z tyłu i tylko wtykam go w końcówkę jack.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1772
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował;: 311 razy
Otrzymał podziękowań: 140 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: zibi186 »

alvaro pisze: 10 kwie 2019, 20:00 @zibi186 do montażu trzeba wyjąć radio żeby podpiąć się pod zmieniarkę? Kupiłem to samo urządzenie co Ty, ono jest zasilane z baterii czy trzeba podpiąć pod zapalniczkę?

Trochę się zakręciłem.... w naszych Lineach trzeba jeszcze dokupić dodatkowy taki kabelek żeby to działało?
https://allegro.pl/oferta/zlacze-aux-in ... o&Myślałem że taki kabelek jest gdzieś z tyłu i tylko wtykam go w końcówkę jack.
Tak , dodatkowy kabelek jest potrzebny , wtyczka wchodzi z tylu radia w trójdzielnym , najwyższym polu złącz. Zatem radio trzeba wyciągnąć. Urządzenie ma wbudowany akumulator , ale w aucie zapewne wygodniej jest to podpiąć do zasilania w zapalniczce .
Awatar użytkownika
RoboBat
klubowicz
klubowicz
Posty: 151
Rejestracja: 06 cze 2018, 19:45
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 T-jet vl38 163KM
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ostrowiec św/ W-wa
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: RoboBat »

Tomek pisze: 02 mar 2019, 22:04
RoboBat pisze: 28 lut 2019, 18:02 Szukam ładowarki pod zapalniczkę która nie będzie powodowała szumów i utraty zasięgu podczas słuchania radia FM. Mam dwie tanie po 12 zł i obie kłócą się z radiem. Ktoś coś?
Wczoraj wieczorem na szybko kupiłem w Auchan ładowarkę Qilive bo potrzebowałem do auta które nie ma jeszcze zabudowanej docelowej ładowarki. Dałem za nią 24 zł. Dziś zrobiłem traskę 600 km. Ten Qilive dzielnie ładował telefon mój i żony, nie powodując żadnych zakłóceń.
Dawno temu miałem Griffina i choć miał pasujący pięknie do naszych zapalniczek kształt, to pamiętam że radio mi zakłucał.
Dzięki, kupiłem Qilive i jeszcze jedną o dyszkę droższą i obie świetnie się sprawują nie zakłócając radia. Po prostu te tanie chińskie ładowarki poniżej 10 złotych były przyczyną problemów :yellow
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dobra, bo po raz kolejny przejrzałem ten temat i chciałem podsumować, czy dobrze rozumiem.

Jedyne czego potrzebuje to transmisji dźwięku z telefonu do samochodu. Po prostu najłatwiej i najchętniej słucham muzyki ze Spotify.
Jeśli dobrze to sprawdziłem, nie ma u mnie AUX (nie wyświetla się po dwukrotnym naciśnięciu lub przytrzymaniu przycisku CD).
Czy pozostaje mi po prostu zabawa z transmiterami, czy istnieje jakikolwiek sensowny sposób?
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Posty: 1222
Rejestracja: 04 sty 2014, 20:09
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2019
Lokalizacja: SWD
Podziękował;: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 128 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Sebek »

Emulator, cyfrowa zmieniarka mp3
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

Tak jak napisał Sebek - moim skromnym zdaniem tylko i wyłącznie coś, co podłącza się w gniazdo zmieniarki CD w radiu. Nie uznaję żadnych transmiterów FM :red Ja osobiście używam tego -> https://www.lineaklubpolska.pl/viewtopi ... =13&t=2701 I niech nie zmyli tytuł tematu - to urządzenie obsługuję iPhone, iPod, pamięci USB (flash i HDD) oraz ma wbudowaną obsługę Bluetooth, czyli służy jako zestaw głośnomówiący oraz obsługuje protokół A2DP, czyli przesyłanie dźwięku wysokiej jakości poprzez BT :ink I Ciebie ta dokładnie funkcja powinna interesować w przypadku muzyki ze Spotify :ink I potwierdzam - DZIAŁA :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dzięki. Wstyd, ale trochę mi umknął ten temat do, którego linkujesz. To wiele wyjaśnia i rozwiązuje, chyba większość problemów. Tylko pytanie, wiecie jak to urządzonko się ma do Blue&me?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

Ale w jakim sensie pytasz o Blu&Me ? Że masz u siebie i jak to wtedy podłączyć ? Czy to urządzenie w porównaniu do Blu&Me i co ewentualnie lepsze ? :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

mwas pisze: 11 maja 2021, 21:28 Ale w jakim sensie pytasz o Blu&Me ? Że masz u siebie i jak to wtedy podłączyć ? Czy to urządzenie w porównaniu do Blu&Me i co ewentualnie lepsze ? :ink
W sensie, że mam u siebie i czy to się nie gryzie ze sobą jakoś. Faktycznie napisałem jak potłuczony ;)
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 369 razy
Otrzymał podziękowań: 826 razy
Kontakt:

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: mwas »

No to sprawa się nieco komplikuje, ponieważ w przypadku jakiegokolwiek urządzenia emulującego zmieniarkę CD, musiałbyś całkowicie rozpiąć Blue&Me :oj A to dlatego, że Blue&Me wpina się do radia wykorzystując wszystkie dodatkowe złącza, jakie się w nim znajdują, tj. złącze od zmieniarki CD, złącze AUX i złącze od zestawu głośnomówiącego - cały górny rząd wtyczek w radiu jest zajęty przez Blue&Me. Z tego co się orientuję, to sam moduł Blue&Me chyba nie ma w sobie złącza do podpięcia zmieniarki CD, więc wpięcie urządzenia do modułu Blue&Me nie będzie wchodziło w grę (chyba że się mylę z tym podpięciem zmieniarki do BLue&Me, to niech mnie ktoś poprawi :ink). W tym układzie pozostaje więc jedynie całkowicie rozpięcie modułu i wpięcie zamiast niego tego urządzenia, do którego link podałem. Ale to niestety nie koniec czynności. Aby auto "zapomniało", że posiada Blue&Me niestety nie wystarczy samo jego odpięcie - trzeba niestety podpiąć się z komputerem kabelkiem np. ELM i w programie Multiecuscan wykonać tzw. procedurę osiowania PROXI. Dopiero po tym auto "zapomni", że Blue&Me posiadało. Jeśli się tego nie zrobi, to będzie skutkowało tym, że np. będzie migał licznik przebiegu całkowitego auta i może też coś świrować w radiu. Dodatkowo, aż szkoda pozbywać się fabrycznego Blue&Me :ink
Niestety Blue&Me nie obsługuje transferu audio po protokole A2DP, czyli przez BT :smutny Ale... okazuje się, że można ten system o taką funkcjonalność rozszerzyć ! :banan Myślę, że rozwiązaniem Twojego problemu byłby taki moduł, jak pokazuje pewien hindus na tym filmiku:


Widać na nim, że w Fiacie Grande Punto z Blue&Me wpina on do portu USB moduł o nazwie "Musesonic". I od tego momentu w menu jego Blue&Me pojawia się opcja "BT Audio" :luzak Pozostaje jedynie namierzyć taki moduł i nabyć go metodą kupna :luzak Wydaje mi się również, że to rozwiązanie powinno być tańsze, niż zakup urządzenia Dension, bo za nie trzeba pewnie położyć coś ok 400 PLN :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Nanakamado
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 01 paź 2020, 17:06
Przebieg: 37500
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2010
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Nanakamado »

Dzięki, będę w takim razie szukał w tą stronę. Co prawda tego urządzonka z filmiku już nie ma dostępnego, ale zakładam że istnieją zamienniki. Tylko trzeba się pilnować, gość dał 600 rupii (30 złotych), ktoś na alfaholikach kupił za 8zł i nie działa (szok i niedowierzanie!).

Jak zakupię i przetestuję to dam znać (obawiam się, że to może potrwać, bo pewnie najlepszym źródłem będzie Ali).
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2023
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował;: 271 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: leszek1234 »

W komentarzach do tego filmiku jest pytanie o Lineę i odp. autora
"sarabjot singh Nie testowałem go w Linei ... ale to nie zadziała, jeśli twój sprzęt BnM jest urządzeniem generacji 1"
Nie wiem jaką my mamy..
Jufi
klubowicz
klubowicz
Posty: 32
Rejestracja: 04 lip 2019, 8:50
Przebieg: 222222
Silnik: 1.6multijet
Rocznik: 2009
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: Jufi »

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1772
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował;: 311 razy
Otrzymał podziękowań: 140 razy

Re: AUX USB w Dynamicu.

Post autor: zibi186 »

Jufi pisze: 25 cze 2021, 18:05 Ja kupiłem taki kabelek i działa
https://allegro.pl/oferta/aux-in-alfa-r ... 7793284062
Działa u wszystkich , którzy mają AUX w radiu 😊
ODPOWIEDZ