[ M ] Podłączenie tempomatu

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 462
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: Szczypior » 08 mar 2018, 21:06

Już tłumaczę :)
Na rysunku z pierwszej strony zasilanie jest podane do kabla nr3 we wtyczce kolor pomarańczowy a do żółtego jest pin 20
Na stronie dziesiątej , jest poprawka aby zasilanie dać na przewód żółty tzn nr4 w manetce a pin 20 na nr4 ( pomarańczowy )

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4284
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 216500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: smak56 » 08 mar 2018, 21:10

rustin pisze:
08 mar 2018, 21:06
Już tłumaczę :) ... Na stronie dziesiątej , jest poprawka aby zasilanie dać na przewód żółty tzn nr4 w manetce a pin 20 na nr4 ( pomarańczowy )
I tak podłącz.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 462
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: Szczypior » 08 mar 2018, 21:11

Dzięki. Jak dojdą konektory będę walczył z podłączeniem

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 462
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: Szczypior » 14 mar 2018, 19:59

Podłączyłem ale coś jest źle.
Kontrolka działa, on of włącza się tempomat ale po włączeniu i puszczeniu gazu auto zwalnia, zamiast trzymać prędkość, dopiero jak przytrzymam + to przyspiesza i utrzymuje prędkość. Tak ma być?

Druga sprawa, po naciśnięciu hamulca, wyłącza się, więc ok ale jak naciskam przycisk res nie reaguje i nie włącza się spowrotem.

Trzecia sprawa, nie działa - na manetce, auto nie zwalnia.

Czy może być dlatego że piny nie łączą się przy wtyczce na kompie czy wtedy by wogole nie działał? Można to jakoś sprawdzić?

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5665
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 168888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 14 mar 2018, 20:42

rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Podłączyłem ale coś jest źle.
Kontrolka działa, on of włącza się tempomat
Czyli działa :luzak
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
ale po włączeniu i puszczeniu gazu auto zwalnia, zamiast trzymać prędkość, dopiero jak przytrzymam + to przyspiesza i utrzymuje prędkość. Tak ma być?
I tak ma być :luzak Włączenie na manetce ON tylko aktywuje tempomat ale nie powoduje utrzymanie aktualnej prędkości. Dopiero użycie przycisku + zapamiętuje aktualną prędkość a przytrzymanie lub wciskanie stopniowe przycisku + powoduje zwiększanie prędkości w inkrementacji 2 km/h
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Druga sprawa, po naciśnięciu hamulca, wyłącza się, więc ok
Tutaj wszystko się zgadza, dodatkowo wciśnięcie sprzęgła powinno rozłączyć utrzymywanie zapamiętanej prędkości :ink
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
ale jak naciskam przycisk res nie reaguje i nie włącza się spowrotem.
Tutaj jest coś nie tak. Albo nie styka Ci w manetce przycisk RES, albo jest gdzieś problem na stykach, np. we wtyczce w komorze silnika. Spotkaliśmy się już z problemem ze stykami we wtyczce, piny muszą kliknąć.
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Trzecia sprawa, nie działa - na manetce, auto nie zwalnia.
Tutaj tak samo, jak wyżej - coś na stykach, albo w manetce, albo we wtyczce w komorze silnika.
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Czy może być dlatego że piny nie łączą się przy wtyczce na kompie czy wtedy by wogole nie działał? Można to jakoś sprawdzić?
Tak jak napisałem wyżej - może tak być, ale nie eliminuje to działania innych funkcji tempomatu, jak włączenie czy zapamiętanie prędkości i przyśpieszanie. Każda funkcja tempomatu realizowana jest osobnym przewodem, i brak styku możesz mieć np tylko na jednej z nich i wtedy to tylko ona nie będzie realizowana a nie wszystkie :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 462
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: Szczypior » 14 mar 2018, 21:54

Wyciągnąłem jeszcze wtyczkę przy kompie i powciskalem konektory, działa.
Nie chciała mi wejść do końca fioletowa wsuwka, pękła ta strona od pinów tempomatu, ułamałem ja i włożyłem wtedy.
Czy ona blokuje konektory czy coś?

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4284
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 216500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: smak56 » 14 mar 2018, 22:03

rustin pisze:
14 mar 2018, 21:54
Wyciągnąłem jeszcze wtyczkę przy kompie i powciskalem konektory, działa.
Nie chciała mi wejść do końca fioletowa wsuwka, pękła ta strona od pinów tempomatu, ułamałem ja i włożyłem wtedy.
Czy ona blokuje konektory czy coś?
Tak, blokuje piny. Też mi blokowała (miałem nieoryginalne), przeszlifowałem ją od spodu. Ale najważniejsze, że wszystko działa :ok)
3. rozłożenie (1).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
EGON
Posty: 111
Rejestracja: 05 gru 2015, 16:19
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: EGON » 11 cze 2018, 13:11

Może ktoś wstawić schemat do t-jeta bo mi nie wyświetlają się zdjęcia z 1 strony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lancia Kappa 2.0 20VT 220KM, Linea 1.4 T-Jet 2007

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5665
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 168888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 11 cze 2018, 13:13

Nikomu się nie wyświetlają :oj Problem techniczny z galerią - walczymy z tym :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
EGON
Posty: 111
Rejestracja: 05 gru 2015, 16:19
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: EGON » 11 cze 2018, 17:01

Poprawiłem schemat do T-Jeta. Jedno pytanie czy kabel + po stacyjce musi być z pinu nr 8 czy można go sobie dowolnie podłączyć ? Kupię konektory do ECU jak ktoś ma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, 11:37 przez EGON, łącznie zmieniany 1 raz.
Lancia Kappa 2.0 20VT 220KM, Linea 1.4 T-Jet 2007

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5665
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 168888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 11 cze 2018, 18:15

EGON pisze:
11 cze 2018, 17:01
Jedno pytanie czy kabel + po stacyjce musi być z pinu nr 8 czy można go sobie dowolnie podłączyć ?
Mówiłem nie raz ale powtórzę: zasilanie można sobie podciągnąć skąd się tylko podoba, może być nawet bezpośrednio z aku, byleby było tam +12 V
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
EGON
Posty: 111
Rejestracja: 05 gru 2015, 16:19
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: EGON » 15 cze 2018, 13:37

Czy ciężko jest rozebrać wtyczkę od ECU w T-Jet celem dołożenia pinów ?
Lancia Kappa 2.0 20VT 220KM, Linea 1.4 T-Jet 2007

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5665
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 168888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 15 cze 2018, 15:02

Łatwo :ink Tu masz wszystko pokazane -> viewtopic.php?f=94&t=2877 :ink Szukaj postów smak56 - w multijet jest identyczna wtyczka, jak w T-Jet :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości