Pytanie o radio fabryczne

Gra muzyka
Jarosuaf
Nowy
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2018, 15:09
Przebieg: 95000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sztum/Malbork/Kwidzyn

Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Jarosuaf » 16 paź 2018, 8:29

Szukałem we wszystkich tematach, ale informacji nie znalazłem, zatem:

Jak zachowa się działające radio fabryczne (Blaupunkt z CD, z CANem) z Linei, po podłączeniu go np. na stole tylko do zasilania +12V?
Czy na wyświetlaczu cokolwiek się wyświetli? Jakiś komunikat o kodzie lub CANie? Czy wyświetlacz w ogóle się podświetli?

Moje fabryczne radio "zgasło" w trakcie używania podczas jazdy, jest ciemne i nic nie reaguje, nie działa. Nie wiem czy to coś z nim czy może CAN nie wysyła sygnałów/kodu do obudzenia go. Napięcie +12V we wtyczce mam.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5873
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: mwas » 16 paź 2018, 8:34

Radio powinno się odpalić, a przynajmniej wyświetlić cokolwiek na wyświetlaczu. Twoje radio nie reaguje w ogóle na nic ? Nawet podświetlenie przycisków się nie włącza ? Dźwięku również brak ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Jarosuaf
Nowy
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2018, 15:09
Przebieg: 95000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sztum/Malbork/Kwidzyn

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Jarosuaf » 16 paź 2018, 9:00

Dokładnie, po podaniu zasilania jest ciemne i martwe, nic nie gra.
Czyli padło raczej coś w nim, a nie w instalacji auta.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5873
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: mwas » 16 paź 2018, 9:49

Raczej coś w samym radiu i to zapewne coś w układzie zasilania :ink Warto byłoby je otworzyć i zerknąć, ale tutaj wymagane już nieco wiedzy o elektronice :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1135
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 165000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: zibi186 » 16 paź 2018, 17:36

Panowie , moim zdaniem w pierwszej kolejności bezpieczniki 😃 nie pamiętam. juz czy u nas też, ale często występuje też bezpiecznik przy kostce z tyłu radia . jeśli one będą ok sprawdził bym napięcie zasilające i podtrzymujące oraz przewód masowy w kostce zasilania . tak myślę 😃

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1660
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: leszek1234 » 17 paź 2018, 9:28

Właśnie, czy jest minus (napisałeś tylko, że jest +12V).

Kornel
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2018, 18:02
Przebieg: 0
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2009

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: Kornel » 18 paź 2018, 18:42

to raczej bezpiecznik

Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 646
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 120000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Pytanie o radio fabryczne

Post autor: karollino » 04 lis 2018, 14:16

Tak zibi radio jest zabezpieczone dwoma bezpiecznikami: 10A bezpośrednio przy radiu (niestety trzeba wytargać radio żeby go sprawdzić) i drugi (nie pamiętam amperażu) w skrzynce przy lewym kolanie kierowcy. Mi jak się zrobiło zwarcie to poszły oba.

BTW: widać zmianę pokoleniową i dużo Linek trafiło do nowych właścicieli. Niestety, Ci wpadają pod radę na forum jak po ogien i zachowują się gorzej jak w domu publicznym po pijaku. Nawet napiwku nie zostawią za przysługę, o "dziękuję" szkoda gadać...
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

ODPOWIEDZ