Komunikat sprawdź silnik

bodek
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 20 lut 2015, 18:56
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007

Komunikat sprawdź silnik

Post autor: bodek » 21 lut 2015, 6:51

Witam jestem pierwszy raz na tym forum.mam pytanko Od dwóch dni pojawił się komunikat sprawdź silnik.Również Cały cas świeci lampka symbolu silnika.proszę o pomoc.Wiem że trzeba podłączyć komputer do gniazda diagnostycznego.Co może być przyczyną uszkodzenia.Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
helletic
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 169000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: helletic » 21 lut 2015, 7:49

Jak nie podłączysz kompa, to nie będziesz wiedział. A przyczyn może być tyle ile rodzajów błędów. No wybacz, to jak wróżenie z fusów z tymi poradami.

bodek
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 20 lut 2015, 18:56
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: bodek » 21 lut 2015, 8:07

Bardzo dziękuje za odpowidź .Temat zakończony

Awatar użytkownika
cichy
Kolega
Kolega
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: cichy » 21 lut 2015, 9:21

bodek pisze:Bardzo dziękuje za odpowidź .Temat zakończony
Nie ma co się obrażać kolego, hellektic dobrze napisał
helletic pisze:Jak nie podłączysz kompa, to nie będziesz wiedział. A przyczyn może być tyle ile rodzajów błędów. No wybacz, to jak wróżenie z fusów z tymi poradami.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6143
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 21 lut 2015, 10:57

No niestety tak to teraz działa. Jeśli silnik pracuje prawidłowo, to nic nie wywnioskujesz bez podpinania do komputera.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3784
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: smak56 » 21 lut 2015, 12:07

Miałem taki przypadek jeden raz. Ale wiem dlaczego, wjechałem w wielką kałużę i coś musiało zamoknąć /złączka?/. Po wysuszeniu silnika i oczyszczeniu wtyczek komunikat zniknął.
Natomiast prześledź ten temat; http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... wor%C3%B3w" onclick="window.open(this.href);return false;" . Koledzy mieli podobnie. Szczególnie opis mpsfc jest ciekawy.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3225
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: ślimak » 21 lut 2015, 14:28

Może podaj skąd jesteś, może się uda coś załatwić :). Komp i kable są więc... do dzieła.

bodek
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 20 lut 2015, 18:56
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: bodek » 21 lut 2015, 15:19

Witam ponownie kolega napisał że. Się obraziłem.Nic takiego nie ma miejsca.Mechanik podpiął komputer i. Pojawił. Się błąd P 1684 czy może ktoś wie bo nie wiedział i kazał sprawdzić w internecie.Mam pytanko czy może ktoś wie co oznacz błąd P 1684.Dzięki za odpowiedź .

Awatar użytkownika
Phyt0n
klubowicze
klubowicze
Posty: 115
Rejestracja: 05 lut 2015, 19:19
Przebieg: 117300
Silnik: 1.3 M-Jet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik = blad P1684

Post autor: Phyt0n » 21 lut 2015, 16:19

wedlug informacji innych forow:
P1684 - Adaptacja przepustnicy Niepr.sygnał

czyli problem z przepustnica ... nie wiem czy da sie ja przeczyscic czy jest uszkodzona - ale warto sprobowac ... :)
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicze
klubowicze
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: darkkam » 21 lut 2015, 16:28

bodek pisze:Witam ponownie kolega napisał że. Się obraziłem.Nic takiego nie ma miejsca.Mechanik podpiął komputer i. Pojawił. Się błąd P 1684 czy może ktoś wie bo nie wiedział i kazał sprawdzić w internecie.Mam pytanko czy może ktoś wie co oznacz błąd P 1684.Dzięki za odpowiedź .
Witaj :ink . adamson w tym wątku umieścił listę błędów KLIK
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3225
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: ślimak » 21 lut 2015, 17:22

Może wystarczy jej zresetować ustawienia

bodek
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 20 lut 2015, 18:56
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: bodek » 21 lut 2015, 19:17

Witam ponownie Chciałem serdecznie podziękować za zainteresowanie wszystkim i za bardzo dużo informacji na ten temat.Dzięki że są takie fora. Jeszcze raz DZIĘKI

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5129
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Komunikat sprawdź silnik

Post autor: mwas » 21 lut 2015, 20:35

Pierwsze co, to spróbuj odłączyć akumulator na jakieś 10-15 minut. Może to głupie, ale w ten sposób wiele elementów w samochodzie się "resetuje" i po ponownym podłączeniu są od nowa adoptowane. Może to wystarczy. Jak to nie pomoże i błąd będzie pojawiał się dalej, to trzeba będzie zainteresować się przepustnicą, czyli na dzień dobry dobrać się do niej i ją porządnie przejrzeć i przeczyścić. Od tego należałoby zacząć a dalsze kroki to już w zależności od efektów :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość