Teraz jest 22 maja 2017, o 19:27


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 11:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 5038
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 249 razy
Otrzymał Piw: 357 razy
A właśnie miałem pisać o akumulatorze... :ink Po VINie wychodzi mi, że w konfiguracji auta nie zmieniło się kompletnie nic, więc skoro działą u nas, to powinno i działać tutaj. Pozostaje więc sprawdzić dokładnie, czy przypadkiem nie ma nigdzie przebicia, ale rzeczywiście w pierwszej kolejności zainteresowałbym się akumulatorem - skoro wyskakuje Ci już komunikat o airbagu, to najprawdopodobniej winny za takie działanie tempomatu będzie właśnie akumulator. Może to dziwne, ale słaby aku objawia się u nas bardzo niespodziewanymi efektami :ink U mnie np. po odpaleniu auta nie dało się otworzyć bagażnika przyciskiem z konsoli :ink Po chwili pracy silnika, zgaszeniu go i odpaleniu ponownie wszystko wracało do normy, więc efekty tak jakby znajome :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   146666   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 13:34 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3757
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 246 razy
Otrzymał Piw: 357 razy
Mam dobry akumulator, ale od czasu do czasu /nie mam pojęcia od czego to zależy/ przy rozruchu, potrzebuje jeszcze jednego obrotu. Efektem tego jest np. mrugający stan przejechanych kilometrów. A ostatnio zawiesiło się Blue&Me. Czasami wystarczyło wyjąć pendriva, aby z powrotem zadziałało. Teraz nie dało rady i musiałem zresetować kompa aby zaskoczyło. Tak więc może i tutaj :pomysli

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   200000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 16:54 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 wrz 2014, o 15:16
Posty: 663
Lokalizacja: Żywiec
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 38 razy
Tak czytam powyższe posty i myślę sobie ,że chłopaki dobrze "kombinują" z tym akumulatorem,a to dlatego,że sam kilka dni temu miałem dziwny przypadek ,którego winowajcą był jak mi się wydaje akumulator.Jak zauważycie auto mam dopiero 1,5 roku od zakupu w salonie,mimo,że dużo jeżdżę to ostatnio z różnych powodów stało na garażu non stop 12 dni na załączonym alarmie.Przy odpalaniu ,bardzo długo /chyba z 8 sekund/ grzały się świece żarowe / normalnie ok.4 sek./ a przy samym odpalaniu ,coś pisknęło i na moment przeleciał komunikat "filtr oleju napędowego".Samo odpalanie ,a właściwie kręcenie rozrusznika też nie szło tak gładko jak zwykle.Po tym wszystkim przejechałem ok.40 km i do dzisiaj spokój.Podejrzewam wiec,ze alarm trochę ciągnie i przez te 12 dni jednak trochę z akumulatora wyssał + fabryczna dioda w drzwiach od immobilizera.Kilka lat temu miałem nowa Fabię z salonu z alarmem i ok.1 miesiąca od zakupu złapałem solidna grypę-leżałem 3 tygodnie w domu. Akumulator padł do zera ,a auto z dusza na ramieniu odpaliłem na "pych".

_________________
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   62000   Silnik:   1.3multijet 95KM   Rocznik:   2013    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 14 mar 2015, o 21:12 
Offline
Spoko gość
Spoko gość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 105
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 6 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Dzisiaj wymieniliśmy mój fabryczny aku (40 mAh) na używany, ale sprawny 62 mAh. No i okazało się, że... Tomek miał rację. Po wymianie akumulatora tempomat za każdym razem działa prawidłowo :banan . Wielkich testów nie robiłem, ale kilka kursów w ciągu dnia miałem i nie mam uwag do działania tempomatu. Wcześniej od dnia montażu nie miałem dnia, żeby było bez problemów.

Jeżeli ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem, to należy zwrócić uwagę na stan akumulatora.

Dziękuję bardzo Wszystkim, którzy włączyli się w pomoc przy rozwiązaniu mojego problemu, a szczególnie Tomkowi, którego post dał najwięcej do myślenia :pivo .


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 14 mar 2015, o 22:20 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 6020
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 201 razy
Otrzymał Piw: 199 razy
Cieszę się, że się udało :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 22 mar 2015, o 21:30 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 20:19
Posty: 115
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 7 razy
dzieki za fajny tutorial odnosnie tempomatu ... az jestem zdziwiony ile mozliwosci chowa w sobie Linea :)
wlasnie zakupilem swieze manetki od Alfy 147 - czekam na przesylke no i bede chcial zalozyc sprzeta :) mam nadzieje, ze wszystko odbedzie sie bez problemu ... :)

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 30 mar 2015, o 23:09 
Offline
Swój
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 22:36
Posty: 73
Lokalizacja: Augustów
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 22 razy
Dziś samodzielnie zamontowałem u siebie tempomat bez większych problemów i po pierwszych próbach jazdy, działa bez zarzutu, całkowity koszt montażu wyniósł 103zł

Bardzo dobrze jest tu omówiony montaż tego urządzenia, należy się :pivo

Jedynie u siebie miałem problem w kostce z pinem 41, gdyż jego nie znalazłem, ale skorzystałem ze zdjęcia oznaczonego kółkami na czerwono jest tu pokazane, gdzie mają być wpięte poszczególne przewody, u mnie zamiast pinu 41 to miejsce było oznaczone jako pin 27.

Dla Linea 1.4 8V z 2007r:
Pin 33 - włączenie/wyłączenie tempomatu
Pin 41 - sterowanie - (u mnie było to oznaczone jako 27 - licząc od brzegu przód kostki jest to 9 pozycja)
Pin 21 - sterowanie +
Pin 17 - przycisk RES
Dodatkowo połączenie złączki body computera Pin nr 8 - zasilanie (+12 ze stacyjki)

_________________
http://www.ozonowanie.videozoo.pl


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   113200   Silnik:   1,4 77KM 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2015, o 09:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 5038
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 249 razy
Otrzymał Piw: 357 razy
ryszardo_ napisał(a):
Jedynie u siebie miałem problem w kostce z pinem 41, gdyż jego nie znalazłem, ale skorzystałem ze zdjęcia oznaczonego kółkami na czerwono jest tu pokazane, gdzie mają być wpięte poszczególne przewody, u mnie zamiast pinu 41 to miejsce było oznaczone jako pin 27.


Ale to nadal jest pin 41 :ink a to, że kołeczek, który był włożony w to miejsce był oznaczony 27, to już zupełnie inna kwestia - te kołki to chyba były wkładane tak, jak Turkowi wpadło w łapę :lacha W każdym razie, cieszę się, że działa :luzak

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   146666   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu - konektorki
PostNapisane: 12 maja 2015, o 17:44 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 20:19
Posty: 115
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 7 razy
btw. jako ze montaz tempomatu sie zbliza, chcialem sie zapytac czy ktos moze dysponuje jeszcze nadmiarowymi konektorkami, ktorymi bylby w stanie odsprzedac razem z przesylka ?

bede wdzieczny za pomoc.

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu - konektorki
PostNapisane: 13 maja 2015, o 00:14 
Offline
Swój
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 22:36
Posty: 73
Lokalizacja: Augustów
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 22 razy
Phyt0n napisał(a):
btw. jako ze montaz tempomatu sie zbliza, chcialem sie zapytac czy ktos moze dysponuje jeszcze nadmiarowymi konektorkami, ktorymi bylby w stanie odsprzedac razem z przesylka ?

bede wdzieczny za pomoc.


Ja kupiłem konektorki od markus2021 zapytaj u niego może jeszcze ma?

_________________
http://www.ozonowanie.videozoo.pl


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   113200   Silnik:   1,4 77KM 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 maja 2015, o 13:41 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 20:19
Posty: 115
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 7 razy
ryszardo: dzieki za info ... okazalo sie ze jeszcze sa w 'ofercie' ;-))


edit:
jak wynika z ponizszego postu - bylo to 'rzutem na tasme' ;-))

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Ostatnio edytowano 13 maja 2015, o 20:35 przez Phyt0n, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 maja 2015, o 17:47 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2010, o 18:30
Posty: 204
Lokalizacja: Nowy Sącz
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 5 razy
Muszę oznajmić wszem i wobec iż kolega Phyt0n niestety jako ostatni zakupił ostatnie konektorki.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   99600   Silnik:   1.3 16v Multijet   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 8 cze 2015, o 22:35 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 20:19
Posty: 115
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 7 razy
markus: jeszcze raz dzieki za konektorki - bardzo sie przydaly :)

dzisiaj rekoma zaprzyjaznionego elektromechanika udalo sie zalozyc tempomat ... koszt calej imprezy to ok. 200zl w moim przypadku z czego montaz to 120zl ... :)

przy pierwszej jezdzie probnej nie 'pyklo' i tempomat nie chcial zadzialac, chociaz elektrycznie wszystko bylo oki - nie wykrywal go komputer diagnostyczny.. potem jeszcze posprawdzalismy polaczenia i prawidlowosc zlozeniua do kupy wtyczki glownej i cos tam musialo byc nie halo bo komputer diagnostyczny zobaczyl tempomat i przy jezdzie probnej juz pracowal prawidlowo :)
przy okazji pojawil sie 'check engine' o kodzie P1302 (auto adjustment of gearbox - czy siakos tak), w kazdym razie po wcisnieciu sprzegla i wylaczeniu zaplonu check engine znikl ...

tempomat sprawdzony na trasie - jestem bardzo zadowolony z tego narzedzia .. nie wiedzialem ze jest w stanie 'przywrocic' predkosc zarowno z dolu (sam przyspiesza) jak i z gory (przy zwalnianiu) ... :)


przy okazji zebralem wszystkie informacje z tego watka dotyczace mojego silnika 1.3 Multijet w jeden plik PowerPointa (9 slajdow) - taki manual na podstawie Waszych postow z tego watka ... jak komus potrzeba to moge udostepnic :)

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 30 maja 2016, o 11:50 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): 29 wrz 2015, o 09:11
Posty: 3
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Witam,
Ma ktoś może do sprzedania 4 konektorki lub część wiązki komputera do Fiata Linea Dynamic 1.4 8V '2007?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   120000   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 maja 2016, o 10:55 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 10:18
Posty: 5971
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 144 razy
jeżeli mwas nie ma to podejrzewam że u nas ciężko będzie znaleźć. Najszybciej to kupić jakąś wiązkę na necie od linei, gp lub jakiegoś fiaciora

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]