Teraz jest 27 mar 2017, o 18:32


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 11 mar 2015, o 20:22 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Zanim rozpoczęliśmy montaż tempomatu, dokładnie przeczytałem całą dyskusję na forum. Dlatego podczas montażu wiedzieliśmy, na które elementy zwrócić uwagę, żeby uniknąć problemu. Wkładając piny do wtyczki słychać było charakterystyczny klik, użyte są nowe przewody, kontrolka jest aktywowana Multiecuscanem.
Dla mnie osobiście najbardziej zaskakującym faktem jest to, że podczas zapłonu tempomat włącza i wyłącza się prawidłowo. Natomiast po uruchomieniu silnika, po włączeniu tempomatu kontrolka zapala się, ale po wyłączeniu już nie gaśnie i wtedy wiem, że tempomat się zawiesił. Stąd podejrzewam, że z przewodami, wtyczkami itp. jest wszystko ok, a problem może być w oprogramowaniu sterownika.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 11 mar 2015, o 20:57 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4966
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
Możesz podać VIN auta ?

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 11 mar 2015, o 21:05 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
ZFA32300003165912


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 11 mar 2015, o 23:07 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2009, o 20:46
Posty: 1734
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo : 191 razy
Otrzymał Piw: 115 razy
A może Fiat coś pozmieniał w nowszych modelach, my zakładający tempomaty w większości mamy auta z lat 2007-2009 (chyba, że się mylę :pomysli ). Jeżeli dobrze widziałem to np. auta z 2012 r. nie mają otwierania bagażnika z kluczyka - nie ma "dziurki" na kluczyk w klapie, to i może coś namieszali ( przyoszczędzili :ink ) przy okazji w innych elementach :przykry .

_________________
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   85000   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 07:24 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Ja mam linkę wyprodukowaną na samym początku 2012 (kupiona 03.2012). No i mam otwieranie bagażnika z pilota oraz otwór na kluczyk w klapie.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 12:42 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 10:18
Posty: 5971
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 144 razy
rozumiem że aktywacja kontrolki i osiowanie było robione też zgodnie z instrukcją?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 12:58 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Aktywacja kontrolki i osiowanie proxy zrobione zgodnie z instrukcją. Był jeden problem. Po zrobieniu wszystkiego Multiecuscanem i po ponownym włączeniu zapłonu kontrolka się nie pojawiła. Dopiero podczas jazdy testowej się sama zaświeciła pierwszy raz.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 13:06 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4966
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
To zachowanie kontrolki było poprawne, więc tu jest OK. Chciałem VIN właśnie po, żeby sprawdzić, czy nie było jakiś zmian w konfiguracji auta, później to sprawdzę. Rozumiem, że to jest Linka jeszcze przed FL ?

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 13:13 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Tak, z wyglądu nie różni się od Waszych.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 19:49 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 5981
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 198 razy
Otrzymał Piw: 184 razy
A może przemyśleć jeszcze raz kwestie prądowe...
Ja się na tym nie znam, i nie wiem co poradzić, ale napiszę o moim użytkowaniu tempomatu.
Mam w Linie 5cio letni już fabryczny akumulator, który nigdy dotąd nie zawiódł, ale ostatniej zimy gdy samochód spędzał noce na mrozie, odpalał jakby ciężej. Często gęsto po takim porannym cięższym odpaleniu tempomat nie chciał się włączać.
Ale gdy auto pochodziło nawet parę minut, następnie zostało wyłączone, i znów włączone, tempomat wracał do życia.
Aku już nie pierwszej młodości, więc uważam że to jego sprawka. Chyba brakuje prądu na uruchomienie wszystkich systemów w bolidzie :zlośnik
kola09, Ty jeździsz dużo, no i auto nowsze, więc aku u Ciebie nie podejrzewam, ale może mój przypadek Was na coś naprowadzi.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 19:58 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2015, o 21:09
Posty: 97
Lokalizacja: Gliwice
Postawił Piwo : 5 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
No ja mam aku fabryczny, czyli 3 letni. Przez trasy jakie robię, problemów z odpalaniem nie mam. Ale... czasami przy mrozie pojawia mi się komunikat "Awaria airbag". Gdzieś na forum przeczytałem, że może to świadczyć o słabym aku. I może faktycznie mój problem z tempomatem jest związany z słabym aku... I jak przejadę kilka km, zrobię restart silnika, to tempomat działa. Sprawdzę to może w sobotę. Podepniemy inny aku i zobaczymy, co się będzie działo.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   168000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 12 mar 2015, o 23:32 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:04
Posty: 3344
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo : 137 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
Tomek dobrze kombinuje podładuj aku co dzień i sprawdź tempomat.

_________________
LINEA 1.4 8V DYNAMIC


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   92000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 00:13 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2009, o 20:46
Posty: 1734
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo : 191 razy
Otrzymał Piw: 115 razy
Eee, trochę dziwne, ja mam akumulator 6-cio letni bez trzech miesięcy, czasami zaświeci komunikat "awaria airbaga", jak jest zimniej na zewnątrz, a maszyna parkowana pod przysłowiową chmurką i wszystko działa, tempomat również :smak .

_________________
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   85000   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 00:19 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:32
Posty: 1401
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo : 158 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
a ja bym wszystko odkręcił i sprawdził , czy połączenia są na pewno zgodne ze schematem...


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 16V Turbo + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 13 mar 2015, o 09:10 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 10:18
Posty: 5971
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 144 razy
skoro wyskakują wam te kontrolki to się nie martwicie? :)

ja bym zwrócił właśnie baczniejszą uwagę na aku bo może zdechnąć w najmniej odpowiednim momencie

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]