Teraz jest 22 lut 2017, o 19:07


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 15:09 
Offline
Swój
Swój

Dołączył(a): 2 sty 2014, o 21:54
Posty: 40
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo : 6 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Podejrzewam, że to coś nie tak było z kompami na których próbowałem, albo coś nie tak robiłem. W wolnej chwili spróbuję jeszcze raz na moim lapku z Win8 i zobaczymy. Może będzie lepiej. Od ostatnich prób miałem system reinstalowany więc może będzie lepiej. A jak nie to spróbuję maszynę wirtualną z WinXp postawić i sprawdzę.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 8V 77KM   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 15:31 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4933
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 330 razy
Tylko pamiętaj, że do poprawnego działania MESa na Win 8 niezbędny jest .NET Framework 3.5, który nie jest dostarczany razem z systemem, trzeba go doinstalować, o ile już tego nie zrobiłeś bo niektóre sterowniki od kart graficznych również go wymagają :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 16:25 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 00:21
Posty: 2224
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 350 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
I u mnie działa bez problemu pod Win8.1


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 18:46 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 19:19
Posty: 112
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 3 razy
hmm .. ja obsluguje ELM327 BT ze smartphone'a na androidzie ... oczywiscie tylko do zczytania bledow + kilku parametrow dostepnych do odczytu ... probowalem go w Linei, Fordzie Fiesta, Volvo V50 i Mercedesie B-Klasy - wszedzie dzialal bez problemow :)

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 19:06 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4933
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 330 razy
Fajnie, że Ci działa i nie Tobie jedynemu, tylko że kolega dariuszl pisał, że ma problem na KOMPUTERZE a nie na SMARTPHONie :!

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 19:09 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 00:21
Posty: 2224
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 350 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
Phyt0n, urwał Ci się z prawy Alt, czy go sprzedałeś na Alledrogo?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 19:55 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 lut 2015, o 19:19
Posty: 112
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 3 razy
helletic: w pisaniu na forach nie uzywam PLliterek od czasow grup dyskusyjnych czyli ponad 18 lat ;) takie przyzwyczajenie - dopiero teraz to zauwazyles? ;-)

mwas: w moim poscie chodzilo mi o to, ze jest kupa wersji ELM327 i jedna nie jest rowna drugiej - zarowno pod katem sprzetowym (bo sprawia problemu) ale moze i tez wspolpraca z software'm ... jesli koledze Dariuszowi nie uda sie zmusic posiadanego ELMa do wspolpracy - moze warto zakupic inna sztuke, tym bardziej ze teraz taka impreza to ponizej 50zl koszt ...
moj wyglada tak jak w tym linku - najpierw sie zastanawialem czy wziac na BT czy na USB, ale potem stwierdzielm ze lepiej na BT bo zawsze mozna sie polaczyc albo ze smartphone'm albo tez przez BT z kompem ...
i jak sie okazalo - byl to dobry wybor ...

_________________
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   117300   Silnik:   1.3 M-Jet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 18 mar 2015, o 20:22 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4933
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 330 razy
Phyt0n napisał(a):
najpierw sie zastanawialem czy wziac na BT czy na USB, ale potem stwierdzielm ze lepiej na BT bo zawsze mozna sie polaczyc albo ze smartphone'm albo tez przez BT z kompem ...
i jak sie okazalo - byl to dobry wybor ...


No i tutaj Cię zmartwię, bo o ile ze smartphone'a wszystko gra, o tyle okazuje się, że z normalnego komputera przy użyciu Multiecuscan sprawa już nie jest taka oczywista i są niesamowite problemy ze zmuszeniem tego interfejsu do współpracy - mi się to jeszcze nie udało. Ogólnie polecam przestudiowanie całego tego wątku, powinno być gdzieś o tym, ale także i o innych interfejsach, zwykłych kablowych etc.

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 19 mar 2015, o 08:37 
Offline
Swój
Swój

Dołączył(a): 2 sty 2014, o 21:54
Posty: 40
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo : 6 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
mwas napisał(a):
Tylko pamiętaj, że do poprawnego działania MESa na Win 8 niezbędny jest .NET Framework 3.5, który nie jest dostarczany razem z systemem, trzeba go doinstalować, o ile już tego nie zrobiłeś bo niektóre sterowniki od kart graficznych również go wymagają :ink


Przy pierwszej próbie nie pamiętam czy miałem zainstalowanego frameworka. Ale tak jak wspomniałem wcześniej, reinstalowałem system na lapku i teraz na 100% mam doinstalowanego frameworka, bo wymaga tego aplikacja której używam w pracy.

Ale dzięki za info. Nie wiedziałem, że jest potrzebny.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 8V 77KM   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 26 mar 2015, o 15:02 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2014, o 07:31
Posty: 90
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo : 29 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
który ten kabel ELM327 zamówić żeby to działało z laptopem? :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   120   Silnik:   1.3 mj   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 26 mar 2015, o 15:18 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4933
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 330 razy
Możesz zamówić pierwszy lepszy ELM327 na USB z Allegro za kilka PLNów, ale musisz mieć na uwadze, że "chińczyk" może robić problemy, dlatego ja poszedłem w nieco lepszą jakość i sprawiłem sobie TO -> http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327- ... -2013.html" onclick="window.open(this.href);return false;, plus do tego ewentualnie taki adapter -> http://viaken.pl/pl/adapter-do-interfej ... typ-1.html" onclick="window.open(this.href);return false; ale to jeśli chcesz się łączyć np z modułem ABS :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 26 mar 2015, o 17:45 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 07:34
Posty: 6070
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 217 razy
Otrzymał Piw: 208 razy
Ja mam viaken z bluetooth i na razie używam z telefonem.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   130000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 30 mar 2015, o 19:57 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 16 lut 2013, o 14:23
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 3 razy
Dołącze się bo przerabiam podobny temat od wiosny kiedy skończył mi się dystans do "przeglądu". Przy moim ELM bluetooth mogę sparować telefon i nawet wykasować błędy ale na PC z zainstalowaną naszą "forumową" wersją MultiECUScana widzę urządzenie, ustawiam porty COM ale z poziomu aplikacji nie mogę się z nim połączyć... Macie jakieś pomysły czemu tak może być?

_________________
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   127000   Silnik:   1.4 T-Jet+LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 30 mar 2015, o 21:28 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4933
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 330 razy
Pongo, z tymi interfejsami na BT są ogólnie problemy, mi się jeszcze nie udało zmusić takiego do współpracy z MESem. Tutaj możesz troszkę o tym poczytać:
http://fiatklubpolska.pl/diagnostyka-in ... can-18915/
http://fiatklubpolska.pl/doblo-455/mult ... oth-21574/
W zwykłych, kablowych interfejsach wiem, że była kwestia jednego opornika, który występował w "chińczykach" i był problematyczny, ale czy podobna historia może być w przypadku tej wersji na BT - nie mam pojęcia :oj

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Interfejs diagnostyczny
PostNapisane: 30 mar 2015, o 22:11 
Offline
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2011, o 18:34
Posty: 744
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo : 43 razy
Otrzymał Piw: 55 razy
Ja mam tego elma http://allegro.pl/elm-327-bluetooth-obd ... 79398.html i po usunięciu opornika wszytko działa

_________________
Pozdrawiam wszystkich


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   107000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2008    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]