Interfejs diagnostyczny

dariuszl
Swój
Swój
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2014, 21:54
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V 77KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: dariuszl » 18 mar 2015, 15:09

Podejrzewam, że to coś nie tak było z kompami na których próbowałem, albo coś nie tak robiłem. W wolnej chwili spróbuję jeszcze raz na moim lapku z Win8 i zobaczymy. Może będzie lepiej. Od ostatnich prób miałem system reinstalowany więc może będzie lepiej. A jak nie to spróbuję maszynę wirtualną z WinXp postawić i sprawdzę.

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 18 mar 2015, 15:31

Tylko pamiętaj, że do poprawnego działania MESa na Win 8 niezbędny jest .NET Framework 3.5, który nie jest dostarczany razem z systemem, trzeba go doinstalować, o ile już tego nie zrobiłeś bo niektóre sterowniki od kart graficznych również go wymagają :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
helletic
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 169000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: helletic » 18 mar 2015, 16:25

I u mnie działa bez problemu pod Win8.1

Awatar użytkownika
Phyt0n
klubowicze
klubowicze
Posty: 115
Rejestracja: 05 lut 2015, 19:19
Przebieg: 117300
Silnik: 1.3 M-Jet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Phyt0n » 18 mar 2015, 18:46

hmm .. ja obsluguje ELM327 BT ze smartphone'a na androidzie ... oczywiscie tylko do zczytania bledow + kilku parametrow dostepnych do odczytu ... probowalem go w Linei, Fordzie Fiesta, Volvo V50 i Mercedesie B-Klasy - wszedzie dzialal bez problemow :)
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 18 mar 2015, 19:06

Fajnie, że Ci działa i nie Tobie jedynemu, tylko że kolega dariuszl pisał, że ma problem na KOMPUTERZE a nie na SMARTPHONie :!
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
helletic
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 169000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: helletic » 18 mar 2015, 19:09

Phyt0n, urwał Ci się z prawy Alt, czy go sprzedałeś na Alledrogo?

Awatar użytkownika
Phyt0n
klubowicze
klubowicze
Posty: 115
Rejestracja: 05 lut 2015, 19:19
Przebieg: 117300
Silnik: 1.3 M-Jet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Mława
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Phyt0n » 18 mar 2015, 19:55

helletic: w pisaniu na forach nie uzywam PLliterek od czasow grup dyskusyjnych czyli ponad 18 lat ;) takie przyzwyczajenie - dopiero teraz to zauwazyles? ;-)

mwas: w moim poscie chodzilo mi o to, ze jest kupa wersji ELM327 i jedna nie jest rowna drugiej - zarowno pod katem sprzetowym (bo sprawia problemu) ale moze i tez wspolpraca z software'm ... jesli koledze Dariuszowi nie uda sie zmusic posiadanego ELMa do wspolpracy - moze warto zakupic inna sztuke, tym bardziej ze teraz taka impreza to ponizej 50zl koszt ...
moj wyglada tak jak w tym linku - najpierw sie zastanawialem czy wziac na BT czy na USB, ale potem stwierdzielm ze lepiej na BT bo zawsze mozna sie polaczyc albo ze smartphone'm albo tez przez BT z kompem ...
i jak sie okazalo - byl to dobry wybor ...
Pozdrowienia!
Phyt0n @ Fiat Linea 1.3 MultiJet 102KM 217Nm

Linki affiliacyjne (jesli komus potrzeba): Hexcore.pl - hosting WWW juz od 20PLN rocznie | Microsoft OneDrive - darmowy dysk sieciowy 15GB+0.5GB za reflinka

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 18 mar 2015, 20:22

Phyt0n pisze:najpierw sie zastanawialem czy wziac na BT czy na USB, ale potem stwierdzielm ze lepiej na BT bo zawsze mozna sie polaczyc albo ze smartphone'm albo tez przez BT z kompem ...
i jak sie okazalo - byl to dobry wybor ...
No i tutaj Cię zmartwię, bo o ile ze smartphone'a wszystko gra, o tyle okazuje się, że z normalnego komputera przy użyciu Multiecuscan sprawa już nie jest taka oczywista i są niesamowite problemy ze zmuszeniem tego interfejsu do współpracy - mi się to jeszcze nie udało. Ogólnie polecam przestudiowanie całego tego wątku, powinno być gdzieś o tym, ale także i o innych interfejsach, zwykłych kablowych etc.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

dariuszl
Swój
Swój
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2014, 21:54
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V 77KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: dariuszl » 19 mar 2015, 8:37

mwas pisze:Tylko pamiętaj, że do poprawnego działania MESa na Win 8 niezbędny jest .NET Framework 3.5, który nie jest dostarczany razem z systemem, trzeba go doinstalować, o ile już tego nie zrobiłeś bo niektóre sterowniki od kart graficznych również go wymagają :ink
Przy pierwszej próbie nie pamiętam czy miałem zainstalowanego frameworka. Ale tak jak wspomniałem wcześniej, reinstalowałem system na lapku i teraz na 100% mam doinstalowanego frameworka, bo wymaga tego aplikacja której używam w pracy.

Ale dzięki za info. Nie wiedziałem, że jest potrzebny.

Awatar użytkownika
duzyjacek
klubowicze
klubowicze
Posty: 92
Rejestracja: 12 kwie 2014, 8:31
Przebieg: 120
Silnik: 1.3 mj
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: duzyjacek » 26 mar 2015, 15:02

który ten kabel ELM327 zamówić żeby to działało z laptopem? :)

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 26 mar 2015, 15:18

Możesz zamówić pierwszy lepszy ELM327 na USB z Allegro za kilka PLNów, ale musisz mieć na uwadze, że "chińczyk" może robić problemy, dlatego ja poszedłem w nieco lepszą jakość i sprawiłem sobie TO -> http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327- ... -2013.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;, plus do tego ewentualnie taki adapter -> http://viaken.pl/pl/adapter-do-interfej ... typ-1.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; ale to jeśli chcesz się łączyć np z modułem ABS :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6132
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 26 mar 2015, 17:45

Ja mam viaken z bluetooth i na razie używam z telefonem.

Pongo
klubowicze
klubowicze
Posty: 250
Rejestracja: 16 lut 2013, 14:23
Przebieg: 127000
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Pongo » 30 mar 2015, 20:57

Dołącze się bo przerabiam podobny temat od wiosny kiedy skończył mi się dystans do "przeglądu". Przy moim ELM bluetooth mogę sparować telefon i nawet wykasować błędy ale na PC z zainstalowaną naszą "forumową" wersją MultiECUScana widzę urządzenie, ustawiam porty COM ale z poziomu aplikacji nie mogę się z nim połączyć... Macie jakieś pomysły czemu tak może być?
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 30 mar 2015, 22:28

Pongo, z tymi interfejsami na BT są ogólnie problemy, mi się jeszcze nie udało zmusić takiego do współpracy z MESem. Tutaj możesz troszkę o tym poczytać:
http://fiatklubpolska.pl/diagnostyka-in ... can-18915/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fiatklubpolska.pl/doblo-455/mult ... oth-21574/" onclick="window.open(this.href);return false;
W zwykłych, kablowych interfejsach wiem, że była kwestia jednego opornika, który występował w "chińczykach" i był problematyczny, ale czy podobna historia może być w przypadku tej wersji na BT - nie mam pojęcia :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
marcin24
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Posty: 765
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 124000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: marcin24 » 30 mar 2015, 23:11

Ja mam tego elma http://allegro.pl/elm-327-bluetooth-obd ... 79398.html" onclick="window.open(this.href);return false; i po usunięciu opornika wszytko działa
Pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość