Interfejs diagnostyczny

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 30 sty 2015, 9:55

Michał, teraz Ci nie sprawdzę, jak auto do mnie wróci, to mogę się pobawić w testy :ink Nie pamiętam co jest w opcji Przegląd, ale jeśli wbijanie interwału do kolejnego przeglądu, to pamiętam, że już to robiłem i działało :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: emmer » 30 sty 2015, 10:48

no właśnie nie wiem czy nie mam coś skopane w ustawieniach, bo łączę się tylko z silnikiem i ABS. reszta wywala błąd połączenia. a coś mi się wydaję że kiedyś w to właziłem

Maciuś, sprawdź przy okazji jakie masz ustawienia portu, prędkości, itd. pachnij zrzut jak możesz.
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 30 sty 2015, 11:17

Spoko, tylko że u mnie ustawienia portu mogą być inne, bo mam interfejs na innym układzie elektronicznym :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Tara78
klubowicz
klubowicz
Posty: 1939
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:26
Przebieg: 160000
Silnik: TDI
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Legionowo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Tara78 » 30 sty 2015, 21:07

Maciej a Twoja Lina już wróciła???
Co tam znowu grzebiecie? :)
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: emmer » 31 sty 2015, 21:47

Lifting :)
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 31 sty 2015, 22:08

Moja Lina jeszcze w warsztacie, że tak to nazwę: robi się :lacha A z grzebaniem to tam... takie tam... :lacha Michał, postaram Ci poustalać te ustawienia jutro, chwilowo mam drobny problem sprzętowy, borykam się jeszcze z pokłosiem małej awarii dyskowej :przykry
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: emmer » 01 lut 2015, 8:47

Oki. I tak na razie jestem na wyjeździe. Cieszę się że śniegu bo w takiej ilości to w tą zimę jeszcze nie widziałam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
viper1986
klubowicz
klubowicz
Posty: 261
Rejestracja: 06 sie 2013, 23:15
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Poznań
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: viper1986 » 03 lut 2015, 21:57

Wyskoczył mi wczoraj check engine i pożyczyłem kabelek z ELM327, moje pytanie czy można sprawdzić połączenie do samego urządzenia bez podłączania go do samochodu? Czy żeby urządzenie wydało oznaki życia to musi być podłączone pod body kompa?
Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: emmer » 04 lut 2015, 8:15

? :pomysli

nie rozumiem pytania, ale żeby cokolwiek odczytać musisz wpiąć się w gniazdo diagnostyczne. drugi koniec do laptoka z odpowiednim oprogramowaniem.
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 04 lut 2015, 9:10

Zapewne chodzi mu o sprawdzenie działania samego interfejsu ELM, więc tutaj odpowiedź brzmi: to zależy od interfejsu :lacha Ale teoretycznie Multiecuscan powinien sprawdzić, czy urządzenie jest podłączone ale nie mam teraz tego jak potwierdzić, jestem w pracy i nie mam teraz dostępu do MESa :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: emmer » 04 lut 2015, 9:33

a to kumam. też nie jestem pewien, ale chyba nie pójdzie bez podłączenia pod gniazdo i włączenia zapłonu. podkreslam chyba
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 04 lut 2015, 9:36

A mi się wydaje, że chyba Multiecuscan po podłączeniu samego kabla jest w stanie go przetestować w "standardowym" zakresie, czyli pod kątem jego obecności :ink Niestety mogę to potwierdzić dopiero popołudniu/pod wieczór.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
viper1986
klubowicz
klubowicz
Posty: 261
Rejestracja: 06 sie 2013, 23:15
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Poznań
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: viper1986 » 04 lut 2015, 12:55

Tak, chodzi o sprawdzenie czy komunikacja do samego interfejsu działa poprawnie, bez podpinania go do auta. Niestety po podłączeniu do MES-a nie wykrywa mi urządzenia i nie może się z nim skomunikować. Port i prędkość mam ustawione poprawnie w programie. Na urządzeniu widnieje prędkość 38400 i taką też ustawiłem. Dlatego pytam bardziej obytych w temacie czy taka opcja wchodzi w grę czy jednak muszę się pofatygować się z laptopem do auta, czego wolałbym uniknąć bez sprawdzenia "na sucho" :)
Obrazek

dariuszl
klubowicz
klubowicz
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2014, 21:54
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V 77KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: dariuszl » 18 mar 2015, 14:27

Jakiś czas temu kupiłem interfejs ELM327 i miałem z nim spory problem :( na początku nie chciał działać. Udało mi się to dopiero na laptopie z Windows XP. Na Win 7 i Win 8 nie chciało działać. Więcej tego nie sprawdzałem, ale przy wolnej chwili sprawdzę czy uda mi się to uruchomić na nowszym systemie.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 18 mar 2015, 14:51

Ja działam na Win 7 i nie mam kompletnie żadnych problemów.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości