Interfejs diagnostyczny

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 01 mar 2018, 13:02

Jak chcesz mieć pewność na 100%, to polecam interfejsy od Viaken'a, inne (chińczyki) to niestety loteria. Jak możesz, to zrób jeszcze fotkę w wysokiej rozdzielczości Twojego układu od tej strony, gdzie są diody LED, ale z odłączoną wiązką od wtyczki - próbuję namierzyć, gdzie ten rezystor 120 OHM może się u Ciebie znajdować :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 544
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Szczypior » 01 mar 2018, 13:22

Znalazłem podobny ale nie widzę rozwiazania, nawet napisałem tam posta
http://forum.multiecuscan.net/viewtopic ... ad4bd2.jpg[/IMG]Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 01 mar 2018, 13:40

Próbowałeś ustawić niższą prędkość transmisji w ustawieniach interfejsu ? Co wykazuje diagnoza interfejsu ? (jest w zakładce z ustawieniami interfejsu)
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 544
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Szczypior » 01 mar 2018, 14:46

Próbowałem, wyskakuje że jest ok i powinien się łączyć.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 01 mar 2018, 15:02

Przy diagnozie, przy wszystkich pozycjach jest OK ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 544
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Szczypior » 01 mar 2018, 16:55

Na 99% tak, jutro jak mi się uda wrzucę zdjęcie.

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 544
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Szczypior » 04 mar 2018, 21:00

Jak widać w teście wychodzi, że powinien się połączyć, niestety tak nie jest. Z tego co wyczytałem, z akurat ten model v3.0 ma z tym problem mimo, że nie ma już rezystora. Miałem drugiego elma na BT i tam już był owy rezystor r04, nożykiem go usunąłem i mimo informacji, że się nie połączyć z can, robi to bez problemu co dziwne teraz nie łączy się już z ECU. Teraz mam do ECU na kablu a do reszty BT. Dziękuję za zainteresowanie ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 05 mar 2018, 9:23

rustin, a spróbuj tego Twojego ELMa na kablu skonfigurować wybierając typ interfejsu OBDLink :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 544
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Szczypior » 05 mar 2018, 21:10

mwas pisze:rustin, a spróbuj tego Twojego ELMa na kablu skonfigurować wybierając typ interfejsu OBDLink :pomysli
Super, działa na tym ustawieniu. Dzięki wielkie

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 06 mar 2018, 9:16

rustin pisze:
05 mar 2018, 21:10
Super, działa na tym ustawieniu. Dzięki wielkie
:luzak :luzak :luzak :luzak :banan :banan :banan :banan :luzak :luzak :luzak :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3539
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Rafcio » 12 mar 2018, 23:48

Z tydzień temu za poradą Maćka @mwas nabyłem interfejs Viakena. Błędy skasowane, reset wartości adaptacyjnych oraz nowy przegląd nabity. Lina odzyskała moc :ok) Nie wiem jak mogłem przez ponad 8 lat żyć bez tego interfejsu :)
:pivo

Awatar użytkownika
opacz
klubowicz
klubowicz
Posty: 43
Rejestracja: 25 kwie 2018, 20:03
Przebieg: 72500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Elbląg
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: opacz » 22 cze 2018, 14:29

Zaopatrzyłem się w sprzęt i dziś podłączyłem komputer do samochodu i mam pytanie o przebieg. Na wyświetlaczu mam w tej chwili przebieg koło 71200km natomiast w multiecuscan pokazuje 58952, różnica ponad 12000km. Czy to normalne i co to może oznaczać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 22 cze 2018, 14:52

Normalnym jest różnica w przebiegu pomiędzy wyświetlaczem a tym, co jest wbite w komputerze, ale... to powinna być różnica kilku kilometrów a nie aż tyle :oj Może to oznaczać, że np w Twoim samochodzie był wymieniany komputer sterowania silnikiem, kiedy auto miało przejechane ok 12 tyś km :pomysli Albo, że ktoś próbował majstrować przy przebiegu, ale nie do końca mu wyszło chociaż pierwsza opcja jest bardziej prawdopodobna :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Phenix
klubowicz
klubowicz
Posty: 99
Rejestracja: 04 cze 2016, 8:30
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Phenix » 22 cze 2018, 21:48

Panowie można w multiscanie zrobić adaptację przepustnicy?

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5818
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 22 cze 2018, 23:13

Można :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość