Interfejs diagnostyczny

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3806
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 01 mar 2012, 12:42

W poniedziałek w ASO podpinałem pod kompa moją Lineę /diagnostyka silnika/. Do "kluczyka" było około 7 tys. Poprosiłem pana aby mi skasował service. Zrobił to bez problemu, na koniec .... 122 zł. :smutny
smak56
****
Obrazek

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5987
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 01 mar 2012, 12:53

ja mam kabelek i program. tylko czasu brak
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5206
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 01 mar 2012, 13:02

ja mam kabelek i program.
emmer, pochwal się jakim sprzętem dysponujesz ? Bo mam w planach również zakup, tylko zastanawiam się, czy warto :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5987
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 01 mar 2012, 13:49

czy wrato? jeszcze nie wiem bo nie używałem. ale jak bede wieczorkiem w domu to znajde namiary

znalazłem

interfejs + adapter - tylo na 100 % nie jestem pewien które to były, ale jak napiszesz do nich to ci wybiorą

klik

Awatar użytkownika
wojtekk
klubowicze
klubowicze
Posty: 59
Rejestracja: 14 paź 2011, 19:23
Przebieg: 37200
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: wojtekk » 02 mar 2012, 8:34

Po ostatnich przygodach z naszą Lineą też się zainteresowałem interfejsem. Szukałem na allegro, ale na liście obsługiwanych aut w większości brakowało w ogóle Fiata Linea, a jak już był to 1,4 8V. Napisałem kilka zapytań i jeden gość mi odpisał: "jeżeli ma Pan taki sterownik silnika Magneti Marelli IAW 5SF CF4/EOBD Injection (1.4 8V)
to urzadzenie będzie odpowiednie", a skąd ja niby mam wiedzieć jaki mamy sterownik silnika?

ps. emmer, ile zapłaciłeś?

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5987
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 02 mar 2012, 8:50

kurcze. nie pamietam. napewno taniej niż podpiecie w ASO. cos około 100 paru złoty z przesyłką.

Awatar użytkownika
wojtekk
klubowicze
klubowicze
Posty: 59
Rejestracja: 14 paź 2011, 19:23
Przebieg: 37200
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: wojtekk » 02 mar 2012, 10:29

Napisałem e-mail z zapytaniem o interfejs do Tjeta i dostałem błyskawicznie odpowiedź. Polecono mi:
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/inter ... -v14b.html" onclick="window.open(this.href);return false; (48,5 zł)
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/adapt ... typ-1.html" onclick="window.open(this.href);return false; (29 zł)

Czyli jakieś 77,5 zł plus wysyłka to koszt około 100 zł. Ofkors wypada też mieć laptopo :)

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5987
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 02 mar 2012, 10:32

wojtekk, i wszystko jasne.
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5206
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 02 mar 2012, 10:54

Ten zestaw co dostałeś pasuje do wszystkich Linek, nie tylko do T-Jeta. O ile się nie mylę, to GP też chyba można tym diagnozować, ale musiałbym sprawdzić :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
wojtekk
klubowicze
klubowicze
Posty: 59
Rejestracja: 14 paź 2011, 19:23
Przebieg: 37200
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: wojtekk » 02 mar 2012, 11:03

Pewnie jest tak jak mówisz, wiesz mnie interesowało żeby 'nasz' egzemplarz pasował ;)

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3265
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: ślimak » 13 mar 2012, 14:48

Ja mam ELM327 pod fiat i szyne CAN. Bangla kasuje i się sprawdzą. Koszt ok. 100 zł.
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

ENDRIU
klubowicze
klubowicze
Posty: 314
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: ENDRIU » 13 mar 2012, 18:08

Witam!!
Koledzy a ja znalazłem taką propozycję pytanie czy warta takich pieniędzy ale z drugiej strony 2-3 podpięcia do kompa w ASO i sprzęt będzie spłacony.
http://www.motodiagnostyka.com/interfej ... -p-50.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 13 mar 2012, 18:36

Na stronie FiatEcuScan jest krótki opis sprawdzonych interfejsów, oraz tych, które mogą wyrządzić szkody. No i w tej złej grupie jest ten interfejs
A tu instrukcja FiatEcuScan

rs8
klubowicze
klubowicze
Posty: 186
Rejestracja: 09 sie 2010, 13:34
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 v8
Rocznik: 2007
Lokalizacja: śląskie
Otrzymał Piw: razy

Post autor: rs8 » 15 mar 2012, 11:44

Czy bawiąc cie tym interfejsem można coś popsuć w naszych bolidach :) ?

Awatar użytkownika
Fish
klubowicze
klubowicze
Posty: 491
Rejestracja: 12 lut 2010, 18:31
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Fish » 15 mar 2012, 20:04

ja mam ELM 327 PL 2011 1.4b za 52 zl. (aukcja juz niewidoczna, kupowalem u allegrowicza "-LEC-") i wszystko smiga, FiatEcuScan malo uzywam bo mi sie nie podoba.
Z tymi interfejsami to trzeba uwazac, ja kupilem po raz pierwszy takze ELM327 to zadzialal 1 raz i byl do wyrzucenia (allegrowicz "_AUTODIAGNOSTYKA"), robia pelno chinszczyzny, ten co mam tez chyba chinszczyzna ale dziala i nie tylko w Lince sie nim posluguje.

[ Dodano: |15 Mar 2012|, o 20:07 ]
rs8 pisze:Czy bawiąc cie tym interfejsem można coś popsuć w naszych bolidach :) ?
wg mnie uzywajac tego oprogramowania, ktore jest dostepne za darmo raczej nie, to bardziej do podgladu i ewentualnie pokasowania bledow i serwisu, majac profesjonalny i sprzet i oprogramowanie to pewnie tak.
<<FISH>>

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości