Akumulator

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3782
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: smak56 » 24 mar 2015, 18:38

alek; trochę ciężko czyta się Twojego posta. "tople" i "natki" nie ułatwiają zrozumienia, nie mówiąc o braku interpunkcji itd.
Ale wracając do zagadnienia. Wymiana akumulatora nie powinna skutkować wyskakiwaniem jakichś komunikatów. Chyba, że ten kto go /akumulator/ zakładał, nie przestrzegał kolejności podłączanych klem. Wtedy wszystko jest możliwe. Prawidłowe zachowanie podłączenia to: odłączamy stary aku; klema - później +; podłączamy nowy; najpierw +, później -. Nie inaczej. Odłącz jak napisałem, odczekaj do pół godziny, podłącz jw. i odpal auto na około 15 min. nic nie włączaj. Powinno wszystko wrócić do normy.
smak56
****
Obrazek

will
Administrator
Administrator
Posty: 3355
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: will » 24 mar 2015, 20:06

Alek dopisz w stopce przebieg, jak tam alternator? Dobrze ładuje nie popękany?
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

alek
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 07 cze 2014, 20:10
Przebieg: 0
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy

Re: Akumulator

Post autor: alek » 24 mar 2015, 20:14

Akumulator jest firmy topla podobno jeden z lepszych na rynku Przebieg 107tyś. Zobacze rano czy po postoju nie zgadnie kontrolka Ale jak mi się przypomina odlaczony był od+ może to faktycznie ma znaczenie

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

alek
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 07 cze 2014, 20:10
Przebieg: 0
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy

Re: Akumulator

Post autor: alek » 24 mar 2015, 20:23

Ładowanie sprawdzone przy wymianie 14.30

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Akumulator

Post autor: mwas » 24 mar 2015, 20:49

Mimo wszystko trochę mało informacji i kompletnie nieskładnie napisane. Jaki to silnik, przebieg i wresję silnikową mógłbyś uzupełnić w profilu. Napisałeś, że wyskoczył "czek", ale jaka dokładnie kontrolka się świeci :? Czy oprócz tego wszystko działa ? Masz możliwość podpięcia auta pod komputer o odczytać kody błędów :?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6132
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Akumulator

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 24 mar 2015, 20:53

Sam wymieniałeś, czy mechanik? Może podpiął w złej kolejności.

alek
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 07 cze 2014, 20:10
Przebieg: 0
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy

Re: Akumulator

Post autor: alek » 24 mar 2015, 22:31

Wymieniał elektryk ale jak inna kolejność to co się stalo

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3782
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: smak56 » 25 mar 2015, 0:37

Wychodzi na to, że nie czytasz forum. Masz problem i chcesz aby go natychmiast rozwiązać. Nie będę Cię zanudzał, ale napiszę, że kolejność podłączanych klem MA znaczenie. Napisałem abyś rozłączył akumulator. Zresetujesz /o czym wszyscy na forum wiedzą/ komputer, który w zdecydowanej większości wróci do ustawień fabrycznych. Ale to Twoje, nie moje auto.
P.S.
Nazwy własne piszemy dużą literą (Topla).
smak56
****
Obrazek

alek
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 07 cze 2014, 20:10
Przebieg: 0
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy

Re: Akumulator

Post autor: alek » 25 mar 2015, 14:58

Błąd nie zginął ale połączyłam pod kolegi telefon i wyskoczył PO171 program był darmowy więc nie mogłem go skasować. Rozepne klemy i zobaczymy co dalej będzie. Dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Akumulator

Post autor: mwas » 25 mar 2015, 15:07

alek, nadal nie czytasz co się do Ciebie pisze... mało informacji o Twoim aucie !! Jaki to ma silnik :? Jaka wersja wyposażenia :? I przede wszystkim: masz LPG :? Napisałeś sam kod błędu, ale nic więcej... z kodu wynika, że jest to zbyt uboga lub bogata mieszanka - tutaj niestety nie mamy szklanej kuli a tester powinien to wyświetlić. Jeśli masz LPG, to ewidentnie na regulację...
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Artur
klubowicze
klubowicze
Posty: 42
Rejestracja: 21 gru 2014, 22:24
Przebieg: 76000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: KRAKÓW

Re: Akumulator

Post autor: Artur » 25 cze 2015, 22:34

W jaki sposób można zmierzyć pobór prądu na postoju?

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1453
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: leszek1234 » 25 cze 2015, 23:39

najprościej? - miernikiem cęgowym;) Kup taki w supermarkecie , który przyjmuje zwroty (Obi, Castorama, Leroy itd) . Zmierz na parkingu i oddaj;)

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5970
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: emmer » 26 cze 2015, 8:54

Kuźniar - to ty?

Sory leszek, ale nie mogłem się powstrzymać.
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5104
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 151151
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Akumulator

Post autor: mwas » 26 cze 2015, 10:16

emmer pisze:Kuźniar - to ty?

Sory leszek, ale nie mogłem się powstrzymać.

:ryczy :ryczy :ryczy :ryczy :ryczy :pivo :pivo :pivo :pivo :pivo
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1453
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Akumulator

Post autor: leszek1234 » 27 cze 2015, 8:35

:ryczy

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość