[T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Czy masz problem z odpalaniem zimnego silnika?

Czas głosowania minął 06 wrz 2012, 10:00

falują obroty
5
24%
gaśnie
4
19%
nie mam, wszystko jest OK
12
57%
miałem, naprawione
0
Brak głosów
 
Liczba głosów: 21

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6539
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 31 lip 2017, 15:08

Ja mam problem tylko gdy odłączę na dłużej akumulator. Zapala i gaśnie, można tak w nieskończoność. Trzeba troszkę dać gazu i przytrzymać kilka sekund na obrotach, aż się uspokoi. Następne odpalenia są bez problemu, aż do kolejnego odłączenia aku.

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1650
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: leszek1234 » 31 lip 2017, 16:15

Fish pisze:
31 lip 2017, 0:46
Uwierz mi to nie ma wplywu, teraz wakacje i tankowalem roznie Bp, Shell, Orlen
Orlen ma swoje magazyny, cysterny, regularne kontrole jakości paliw swoich stacji. Reszta różnie. Często zamawiają od różnych handlarzy, gdzie taniej. To wiem od człowieka budującego i serwisującego stacje benzynowe. No bo nieprawdopodobne, że po zmianie auta występuje identyczny problem . Może jednak masz gdzieś u siebie stację, która syfi ci silnik. To nic , że potem zmienisz paliwo, syf już w silniku jest.
Na koniec dodam, że u mnie jest podobnie jak u Kuzyna - po dłuższym odłączeniu akumulatora pierwsze odpalenie czasem robię z lekkim gazem, bo go zatelepie, jakby miał zgasnąć, potem już zawsze pracuje normalnie.

Awatar użytkownika
Fish
klubowicz
klubowicz
Posty: 492
Rejestracja: 12 lut 2010, 18:31
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: Fish » 01 sie 2017, 7:57


leszek1234 pisze: No bo nieprawdopodobne, że po zmianie auta występuje identyczny problem .
niby tak ale silnik ten sam i wlasnie tak telepie jak opisaliscie. Linei wybaczylem, tutaj jakos nie moge
<<FISH>>

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6539
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 01 sie 2017, 18:29

leszek1234 pisze:
31 lip 2017, 16:15

Orlen ma swoje magazyny, cysterny, regularne kontrole jakości paliw swoich stacji. Reszta różnie.
Najgorsza stacja koło mnie to właśnie Orlen, paliwo śmierdzi smołą. Współczesny silnik z wtryskiem jakoś sobie radzi, ale starego motocykla lub kosiarki nie idzie na tym gnoju odpalić. Nie jest tak bez przerwy. Ojciec z uporem maniaka tam tankuje bo jest blisko, większość czasu jest ok, ale co któreś tankowanie trafia się chrzczone.

duskap
klubowicz
klubowicz
Posty: 1656
Rejestracja: 16 sty 2010, 21:46
Przebieg: 96000
Silnik: 2x 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Bydgoszcz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: duskap » 06 lis 2017, 0:35

leszek1234 pisze:
31 lip 2017, 16:15
Fish pisze:
31 lip 2017, 0:46
Uwierz mi to nie ma wplywu, teraz wakacje i tankowalem roznie Bp, Shell, Orlen

Na koniec dodam, że u mnie jest podobnie jak u Kuzyna - po dłuższym odłączeniu akumulatora pierwsze odpalenie czasem robię z lekkim gazem, bo go zatelepie, jakby miał zgasnąć, potem już zawsze pracuje normalnie.
To telepanie po odłączeniu na dłużej aku jest objawem rozjechania się korekt wtrysków. Potem się wszystko "kalibruje" i stąd jest ok. Przeważnie wpływ na to ma instalacja LPG. Ile ja się z tym nawalczyłem... dopiero producent instalacji LPG na hamowni zwalczył ten problem.

duskap
klubowicz
klubowicz
Posty: 1656
Rejestracja: 16 sty 2010, 21:46
Przebieg: 96000
Silnik: 2x 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Bydgoszcz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: duskap » 06 lis 2017, 0:43

leszek1234 pisze:
22 wrz 2016, 21:50
a próbowałeś sprawdzonego panaceum na różne dolegliwości w Linie - zresetowania kompa tzn. odłączenia klemy akumulatora na dłuższą chwilę?
Odpięcie aku na rozwalone mapy przez LPG nie pomaga! Tylko twarde resetowanie z kompa wraz z dostrojeniem koła fonicznego pomaga. Też się bawiłem odpinaniem aku (na wiele rzeczy pomaga) dopóki mechanik (kiedyś w ASO robił) mi nie powiedział, że tak to sobie mogę robić i robić i nic to nie da. I faktycznie jak ręką odjął po czyszczeniu z poziomu kompa.

PS>Gdy ten problem występuje to polecam trochę podciągnąć mieszankę LPG w dolnym zakresie obrotów. Minimalnie bogatsza mieszanka zlikwidowała u mnie problem.

bogdan
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 27 lip 2017, 23:12
Przebieg: 187800
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: bogdan » 20 sty 2018, 19:56

Witam Klubowiczów
Jeżeli macie problemy z odpaleniem zimnego silnika to wykonajcie odpalenie na zapasowym kluczyku.
Ja miałem problemy przez kilka miesięcy. Nie było żadnych błędów a mechanicy i elektronicy się poddawali.
Pozdrawiam
Bogdan
Linea 1,4 V8 DYNAMIC

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1123
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: zibi186 » 20 sty 2018, 21:45

Bogdan , rozumiem że sugerujesz jakoby wersja silnikowa nie miała tu większego znaczenia , oraz że problem w/g Ciebie dotyczy immo ?

Awatar użytkownika
sebastianc78
klubowicz
klubowicz
Posty: 498
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:52
Przebieg: 47800
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: sebastianc78 » 19 mar 2018, 11:28

Witam,
czy ktoś już znalazł rozwiązanie, od jakiegoś czasu mam ten sam problem jak auto dłużej postoi czyli rano lub po wyjściu z pracy.
Czasem to wstyd ruszać.
Odmę mam wymienioną na nową tak więc to nie to na bank.
Zauważyłem że u mnie po odpaleniu obroty spadają od razu poniżej 1 tyś. i wtedy są właśnie problemy
Wydaje mi się ze powinny się utrzymywać na około 1250 przez jakiś czas - wtedy nie mam problemów.
Kiedyś przetestowałem pomysł z jazdą tylko na benzynie przez 500km, pomogło na jakieś 2-3 miesiące.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5820
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: mwas » 19 mar 2018, 12:21

Pierwsze, co bym zrobił, to poprzez interfejs diagnostyczny i MESa wyzerował ustawienia samoadaptacyjne i sprawdził jak będzie po tej operacji, jeżdżąc chwilę tylko na benzynie. Jeśli wszystko będzie OK, to może się okazać, że instalacja LPG powinna polecieć do regulacji, bo może rozjeżdżać mapy paliwowe, które szwankują też przy odpalaniu auta :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

krupniok
Posty: 102
Rejestracja: 26 cze 2017, 23:35
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: krupniok » 19 mar 2018, 16:20

Dolej paliwa (powyżej 1/2 baku) i zacznie palić normalnie. Problem o którym piszecie jest znany też w innych Fiatach - zapchany/uszkodzony filtr par paliwa. Są dwa sposoby: utrzymywanie wyższego poziomu benzyny (powyżej 1/2 zbiornika ale mniej niż całkowicie pełny) bądź odcięcie i zaślepienie przewodu idącego od pochłaniacza par paliwa do komory silnika. Oczywiście trzeci sposób to wymiana pochłaniacza, ale po co... Nie wiem czy była już o tym mowa w tym wątku, ale spróbujcie :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

duskap
klubowicz
klubowicz
Posty: 1656
Rejestracja: 16 sty 2010, 21:46
Przebieg: 96000
Silnik: 2x 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Bydgoszcz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: duskap » 19 mar 2018, 19:32

sebastianc78 pisze:
19 mar 2018, 11:28
Witam,
czy ktoś już znalazł rozwiązanie, od jakiegoś czasu mam ten sam problem jak auto dłużej postoi czyli rano lub po wyjściu z pracy.
Czasem to wstyd ruszać.
Odmę mam wymienioną na nową tak więc to nie to na bank.
Zauważyłem że u mnie po odpaleniu obroty spadają od razu poniżej 1 tyś. i wtedy są właśnie problemy
Wydaje mi się ze powinny się utrzymywać na około 1250 przez jakiś czas - wtedy nie mam problemów.
Kiedyś przetestowałem pomysł z jazdą tylko na benzynie przez 500km, pomogło na jakieś 2-3 miesiące.
Nie wiem ile jeszcze razy to powtórzę... Objaw ten jest rozjechaniem map benzynowych przez źle wyregulowaną instalację LPG!
Przerabiałem to w swojej Linei. Auto było nawet na hamowni. Źle wyregulowana instalacja LPG powoduje rozregulowanie korekt benzyny. I pojawia się to właśnie po zapaleniu zimnego auta.
Gdy jeździ się potem tylko na PB to auto znowu poprawia korekty i znowu gra.
T-Jet jest trudnym autem do regulacji gazu i wszystkie nieprawidłowości wywala właśnie w ten sposób.

Awatar użytkownika
sebastianc78
klubowicz
klubowicz
Posty: 498
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:52
Przebieg: 47800
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: sebastianc78 » 19 mar 2018, 19:44

Dziwi mnie tylko to że przez kilka lat na gazie było ok. Dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1123
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: zibi186 » 19 mar 2018, 20:24

Duskap , jeśli się nie mylę , to na początku tego tematu Ty , Kuzyn i jeszcze ktoś nie mieliście jeszcze założonego lpg , a problem z odpalaniem zimnego silnika występował także u Was . 🤔 ? Zastanawiam się co Ciebie przekonało , że winne jest lpg ? U mnie zdarza się czasem ( zwykle po dluższym postoju i przy duzej wilgotności ) , że po odpaleniu obroty nie wchodzą powyżej tysiąca , stoją na 800 , czasem ok.900 . Czasem odbiją po jakimś czasie do góry , a czasem nie . Ale falowania nie ma . Dla mnie wygląda to tak , jakby ssanie się nie załączało 🤔 A i objaw ten zanika sam , tak tajemniczo jak się pojawił , bez wcześniejszej regulacji instalacji lpg 😊

duskap
klubowicz
klubowicz
Posty: 1656
Rejestracja: 16 sty 2010, 21:46
Przebieg: 96000
Silnik: 2x 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Bydgoszcz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [T-Jet] Problemy z zapalaniem zimnego silnika na ssaniu

Post autor: duskap » 19 mar 2018, 20:59

To drobne falowanie co wcześniej było bez LPG to co innego.
To o czym Sebastian pisał to na 100% jest instalacja gazowa. Nie ma wpływu, że kiedyś było ok. Wystarczą świece mniej sprawne albo cokolwiek innego. Natomiast walczyłem z tym pół roku i auto aż trafiło na hamownię producenta instalacji gazowej (prawie 1000km na hamowni zrobione) i oni to znają "na pamięć" i od ręki potrafili ten objaw wywołać abym mógł powiedzieć "tak to to".
To naprawdę drobne odchylenia w regulacji gazu są i komputer auta poprawia korekty czego efekt na zimnym widać.
Albo przeregulować instalację albo się pogodzić z tym bo to tylko chwilę po uruchomieniu jest a potem już działa. Pomaga też co jakiś czas przejechać bak PB i wraca do normy. Albo też złącze do OBD i czyszczenie korekt (ja przez pierwsze 3 miesiące tak robiłem zanim mój gaziarz umówił auto u producenta instalacji gazowej).

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość