Zasilanie CB

Łatwiej do celu
ENDRIU
klubowicz
klubowicz
Posty: 318
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Zasilanie CB

Post autor: ENDRIU » 16 sie 2010, 14:22

Witam Wszystkich!!
Koledzy podpowiedzcie proszę z którego miejsca macie podciągnięte zasilanie do CB :? .
Na chwilę obecną mam podłączone radio pod gniazdo zapalniczki,na start to może być ale na dłuższą metę to nie bardzo zdaje egzamin,gniazdo jest jak wiadomo jedno a gadżetów coraz więcej :) no i jeszcze ten nieszczęsny brak napięcia w zapalniczce w czasie postoju.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 16 sie 2010, 15:17

Mam podpięte bezpośrednio do akumulatora na stałe :)

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 16 sie 2010, 20:35

ja mam kolego pod zapalniczkę i rozgałęźnik na trzy, jest ok i zdaje to egzamin, ale będę myślał nad podłączeniem do akumulatora

ENDRIU
klubowicz
klubowicz
Posty: 318
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: ENDRIU » 17 sie 2010, 12:21

Tomek pisze:Mam podpięte bezpośrednio do akumulatora na stałe :)
możesz podpowiedzieć jak masz poprowadzony kabel do akusia,w którym miejscu przechodzi do komory silnika :?

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 17 sie 2010, 12:24

ENDRIU pisze:możesz podpowiedzieć jak masz poprowadzony kabel do akusia,w którym miejscu przechodzi do komory silnika
w dziele audio znajdziesz podpowiedź. puszczałem tamtędy kable do wzmaka.
Obrazek

ENDRIU
klubowicz
klubowicz
Posty: 318
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: ENDRIU » 17 sie 2010, 12:37

O to to to właśnie mi chodziło :banan ,wszystkim serdeczne dzięki pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 17 sie 2010, 17:54

ENDRIU pisze:O to to to właśnie mi chodziło :banan ,wszystkim serdeczne dzięki pozdrawiam.
Tak jak Ci emmer już podpowiedział :)
Puszczałem kable dokładnie tak samo.

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 13 wrz 2012, 14:34

Tomek pisze:Mam podpięte bezpośrednio do akumulatora na stałe :)
Tomek mam pytanko do Ciebie. Powiedz mi jak się sprawuje radyjko jak i elektronika tak podpiętego, bo ze dwa lata temu w ASO mi odradzało podpięcia pod akumulator i dałem sobie spokój, natomiast teraz zastanawiam się dość poważnie, jutro odbieram radyjko z naprawy to bym sobie od razu podłączył. Gniazdo zapalniczki a raczej bezpiecznik mi zastrajkował w powrocie do domu, nie wytrzymał obciążenia radyjka, navi i wideo rejestratora, jest tam 15 w ASO po drodze dali mocniejszy 20 a i tak się przepalił teraz dałem z powrotem 15 i nie obciążam.
Sympatyk forum :-)

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5665
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 168888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 13 wrz 2012, 14:40

pawe1_c, podpięcie radia bezpośrednio do aku ma tą przewagę, że możesz mieć wyłączone auto a z radia nadal możesz korzystać. Odnośnie elektroniki radia raczej bym się nią nie przejmował, są one przystosowane do tego, aby podpinać je bezpośrednio do aku, poza tym samo radio powinno mieć na kablu swój własny bezpiecznik, co tez świadczy o tym, że można je podpinać bezpośrednio do źródła prądu. Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość odbiorników prądu, które podpinasz pod gniazdo zapalniczki - wcale się nie dziwię, że bezpieczniki nie wydalają, brakuje tam jeszcze lodówki :ink Niech się jeszcze wypowiedzą na ten temat Ci, którzy mają radyjka podpięte bezpośrednio pod bateryjkę, ale moim skromnym zdaniem - śmiało do dzieła :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 13 wrz 2012, 14:46

moje jest pod aku. same plusy jak na razie widze.

korzystam z nieużywanego przewodu który szedł do wzmacniacza.
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 13 wrz 2012, 14:50

mwas pisze:brakuje tam jeszcze lodówki :ink
a zastanawiałem się nad nią :zlośnik a tak poważnie mówiąc, na co dzień mam podpięte tylko CB i wideo rejestrator, navi używam tylko jak się wybieram w dalekie trasy a jadać na wakacje człowiek jest obładowany w różniaste gadżety :)
emmer pisze:korzystam z nieużywanego przewodu który szedł do wzmacniacza.
Szczęściarz :ink no to decyzja zapadła, jutro podłączam. Dzięki
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
mpsfc
klubowicz
klubowicz
Posty: 1130
Rejestracja: 16 maja 2010, 23:40
Przebieg: 160000
Silnik: 1.4 8v + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Orłowo k. Inowrocławia
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: mpsfc » 13 wrz 2012, 20:09

pawe1_c pisze:Szczęściarz no to decyzja zapadła, jutro podłączam. Dzięki
Sczęściarz? Brak basów = porażka :zlośnik
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie :)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 13 wrz 2012, 21:16

pawe1_c pisze:Tomek mam pytanko do Ciebie. Powiedz mi jak się sprawuje radyjko jak i elektronika tak podpiętego
Tak jak pisali poprzednicy, nie mam żadnych uwag, i uważam że takie podpięcie jest jedynie słuszne :)

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 14 wrz 2012, 9:03

mpsfc pisze:Sczęściarz? Brak basów = porażka

Amen. może na gwiazdkę sobię coś sprawię, ale ze względu na miejsce w bagazniku nie będzie to nic specjalnego (no chyba że nasz kolega w końcu zdecyduje sie na produkcje przemysłową:))

pawe1_c, kabelek od aku pod podszybiem ze strony kierwocy - tam jest taka przelotka.
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 14 wrz 2012, 10:06

emmer pisze:kabelek od aku pod podszybiem ze strony kierwocy - tam jest taka przelotka.
bardzo przydatna informacja. Zaraz jadę po radyjko tylko deszcz pada i chyba dzisiaj nici z grzebania przy aucie. Udało mi się dokopać do Twoich zdjęć :pivo viewtopic.php?t=426" onclick="window.open(this.href);return false;
Sympatyk forum :-)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość