Zestaw głośnomówiący, a fabryczne radio w Linei

Gra muzyka
Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Zestaw głośnomówiący, a fabryczne radio w Linei

Post autor: helletic » 28 sie 2012, 18:06

Zaznaczony w czerwonym owalu schemat podłączenia przewodu idącego z zestawu do radia

Zaznaczone w czerwonym owalu piny, pod które należy się podłączyć zgodnie ze schematem


Czyli krótko: ma kto możliwość posiadania zestawu głośnomówiącego, to nie ma się co ociągać, tylko zakładać :) ! Bardzo wygodna sprawa, porównywalna z wygodą podłokietnika :ink
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 18:01 przez helletic, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6479
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 29 sie 2012, 7:23

Jakie zestawy pasują?

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1014
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: daro70 » 29 sie 2012, 19:01

helletic pisze:porównywalna z wygodą podłokietnika :ink
wygodą ? no może ale jaki wstyd jak jadę z kimś kumatym a tu mi cały podłokietnik trzeszczy i piszczy taki sobie najtańszy plastik , zaznaczam że mam fabryczny :ryczy :róż
Obrazek

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: helletic » 29 sie 2012, 19:09

Właściwie każdy...jeszcze nie spotkałem się z zestawem, który nie można podłączyć pod radio. Za wiele ich nie miałem w rękach, stąd pewnie się nie spotkałem. W każdym bądź razie zawsze musi być możliwość podpięcia zestawu kabli PCU-4 w module zestawu (to takie gniazdo z czterema pinami, najczęściej oznaczone jako DC). Jak to jest, to się na 100% podepnie pod radio (chyba, że radio nie takie, ale to już nie wina zestawu).

[ Dodano: |29 Sie 2012|, o 19:13 ]
daro70 pisze:cały podłokietnik trzeszczy i piszczy taki sobie najtańszy plastik , zaznaczam że mam fabryczny :ryczy :róż
ja mam też fabryczny i nic nie trzeszczy, jest solidny :)
schodzimy z tematu, powrót do zestawu głośnomówiącego :ink

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1014
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: daro70 » 29 sie 2012, 20:08

helletic pisze:schodzimy z tematu, powrót do zestawu głośnomówiącego :ink
Jak nie bedzie chętnych piszących o zestawie głośnomówiącym to możemy popisać o super podłokietniku ... :ryczy
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6479
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 29 sie 2012, 21:27

daro70 pisze:Jak nie bedzie chętnych piszących o zestawie głośnomówiącym to możemy popisać o super podłokietniku ...
Tu pisz o podłokietniku
http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... 1240#61240" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: helletic » 31 sie 2012, 16:53

Wstawiam dla zainteresowanych instrukcję takiego zestawu jaki niedawno sobie założyłem w Lince :)

I N S T R U K C J A

jest ona również podana w dziale "Co dziś zrobiłem...", ale tam się zagubi "w akcji" :ink

Jest tu elegancko opisane co i jak się podłącza. Zasady podłączeń są właściwie identyczne w większości modeli zestawów głośnomówiących. Różnią się one tylko ilością "wodotrysków". No i opisany jest najpotrzebniejszy przewód dla chętnych z opcją podłączenia pod radio :)

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2089
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: adamson » 04 wrz 2012, 16:50

Też o podobnym rozwiązaniu kiedyś myślałem. Cena zestawów skutecznie odstrasza, ale ostatnio na allegro znalazłem używane (podobno w bdb stanie) zestawy nokia ck 15-w (z wyświetlaczem) w cenie 100 zł ( bez kosztów wysyłki i bez kabelka PCU-4, ale kabelek można dokupić za 20 zł) - może się zdecyduję, jednak nie daje mi spokoju sprawa wyciszania radia w momencie przychodzenia rozmowy i możliwość odsłuchu w głośnikach zamontowanych w aucie. Czy aby na pewno tak się da podłączyć ? Gdzieś w necie wyczytałem, że się nie da, a do odsłuchu służy głośniczek będący w zestawie :oj
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: helletic » 04 wrz 2012, 17:03

adamson, da się :ink ja mam tak podłączone. Nawet się zastanawiałem, czy dać tylko lewy kanał z radia, czy tzw. podwójne stereo :) .Ten głośniczek oczywiście też miałem, ale wylądował w koszu, bo mam ich na pęczki.

W moim radyjku dałem to po chinch. [[Wtyczka od głośnika - chinch]] ---- [[chinch - wtyczka w radiu]]. Taka sama zasada z fabrycznym radiem, schemat na radiu i na forum.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6340
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 04 wrz 2012, 17:45

helletic pisze:Ten głośniczek oczywiście też miałem, ale wylądował w koszu, bo mam ich na pęczki.
No proszę Cię :zdiwiony
A kiedyś szukałem takiego głośniczka Nokii, bo świetnie się sprawdzają jako dodatkowe do CB.
A Ty takie fajne rzeczy do kosza wyrzucasz :lacha

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: helletic » 04 wrz 2012, 18:54

Tomek, pisz na PRIV adres, to Ci prześlę takiego :) wybiorę najładniejszego :ink. Oczywiście gratisowo wszystko :pivo

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6340
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 04 wrz 2012, 18:59

helletic pisze:Tomek, pisz na PRIV adres, to Ci prześlę takiego :) wybiorę najładniejszego :ink. Oczywiście gratisowo wszystko :pivo
Nie nie.. teraz już mam, ale dzięki :pivo :pivo :pivo

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: helletic » 08 wrz 2012, 12:37

Jak podłączyć zestaw głośnomówiący, by rozmówca był słyszalny w głośnikach radia?
* dotyczy fabrycznego radia Fiat Linea


W zestawie g.m. jest głośnik z wyprowadzonym przewodem, który jest zakończony standardową wtyczką typu "jack" - mono. Odcinamy ten kabel przy głośniku, tak by pozostał nam przewód z wtyczką. Przewody w oplocie są 2: plus "+" i minus "-" (nic innego jak biegunowość głośnika). Na schemacie radia (foto wcześniej w tym temacie) są oznaczone piny w radiu: "TEL AF-" oraz "TEL AF+". Podłączamy w/w kabel zgodnie z biegunowością: + do +, - do - . Nie mam pojęcia jak to w fabrycznych radiach będzie słyszalne, bo nie podłączałem. Chodzi mi o to w których kanałach będzie słyszalny głos. Może być tak, że usłyszymy dźwięk z telefonu albo w lewym kanale, albo w prawym, lub też tzw. podwójne stereo, czyli w każdym głośniku.

A teraz miłego dłubania :ink

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Zestaw głośnomówiący, a fabryczne radio w Linei

Post autor: darkkam » 06 sty 2014, 22:52

Ktoś posiada wiedzę czy wyżej wspominany zestaw Nokii CK 15W będzie współpracował z smartfonami np HTC Desire 500?
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2089
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Zestaw głośnomówiący, a fabryczne radio w Linei

Post autor: adamson » 07 sty 2014, 0:10

Na pewno współpracuje z Sony Xperia J, wiem z autopsji :ink .
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość